10 värsket põnevikku ja krimkat, millesse end unustada

Foto: Shutterstock
Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Pikal nädalavahetusel on lõpuks rohkem aeg ka lugemiseks. Kui otsid midagi uut ja põnevat, mis aitaks mõtteid mujale viia ja köidaks kogu tähelepanu, viska pilk peale nendele äsja ilmunud põnevikele ja krimiromaanidele. 

«Hõivatud haud», A. G. Barnett.
«Hõivatud haud», A. G. Barnett. Foto: Raamat

1. «Hõivatud haud»

A. G. Barnett

Sarja «Juurdlust viivad läbi Brock ja Poole» 1. raamat

Tõlkinud Piret Lemetti

Kirjastus Krimiraamat

2022

Süngeid saladusi varjav külake seisab silmitsi oma minevikuga. Alam-Gladdocki küla surnuaias avastavad matusele saabunud leinajad, et haud on juba kellegi poolt hõivatud – mullast küünitab välja käsi. See ei ole mõni ammustest koolnutest, vaid värskelt oma otsa leidnud inimese surnukeha. Ohver on seotud viis aastat tagasi külas palju lahkhelisid põhjustanud tragöödiaga ning mõistatuse lahendamine tehakse ülesandeks Bexfordi politseile.

Seersant Guy Poole loodab oma traumaatilise mineviku selja taha jätta ja Bexfordi politseijaoskonnas, oma uues töökohas, end sisse seada. Ent nüüd ähvardab minevik ta kätte saada ja ta peab isiklike probleemidega võideldes mõrvajuhtumit lahendama.

Inspektor Sam Brock on uustulnuka oma tiiva alla võtnud ja otsustanud, et seekord ei tohi ta paariline surra. Meest painavad ta enda pereprobleemid ja hirm, et naine avastab ta hoolega varjatud saladuse. Värskelt koostööd alustanud politseinike paar, Brock & Poole, peab tapja leidma enne, kui kustutatakse veel mõni eluküünal.

***

Sam Lloyd, «Mälestuste mets».
Sam Lloyd, «Mälestuste mets». Foto: Raamat

2. «Mälestuste mets»

Sam Lloyd

Tõlkinud Evi Eiche

Kirjastus Turdus

2022

Elijah on Mälestuste metsas elanud nii kaua, kui mäletab. See on ainus kodu, mida ta kunagi on teadnud.

Elissa on alles äsja saabunud. Ja ta plaanib teha kõik endast oleneva, et põgeneda.

Elijah leiab 13-aastase maletajast imelapse Elissa metsast, kus röövija teda peidab, kuid ei kavatsegi sellest politseile teada anda. Kaheteistkümne eluaasta jooksul pole Elijah’l õiget sõpra olnud ja ta ei taha, et Elissa lahkuks.

Vähe sellest, Elijah teab, kuidas see lõppeda võib. Elissa pole ju esimene tüdruk, kelle ta Mälestuste metsast leidnud on.

Et röövija käitumine muutub ettearvamatuks, mõistab Elissa, et kummalise üksildase Elijah ülekavaldamine on tema ainus lootus ellu jääda. Petmise ja reetmisega segatud kassi-hiire mäng määrab nii nende saatuse kui ka selle, kas nad üldse kunagi Mälestuste metsast välja pääsevad.

***

«Igaühel oma tõde», Alice Feeney.
«Igaühel oma tõde», Alice Feeney. Foto: Raamat

3. «Igaühel oma tõde»

Alice Feeney

Tõlkinud Kaja Riikoja

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Anna Andrews naudib oma tööd BBC lõunaste uudiste saatejuhina. Ta on peaaegu unustanud, et naine, keda ta asendab, võib kunagi ka lapsepuhkuselt naasta. Aga seda ta teeb.

Anna on taas lihtne reporter ja saadetakse uudiseid jahtima Blacktowni, kus linnaäärsest metsast on leitud noore naise surnukeha. Vastumeelne ülesanne, sest Annal on linnast raskeid koolipõlvemälestusi, samuti elab seal praegugi ta veidi imelikuks muutunud ema. Lisaks selgub kohapeal, et mõrva uurimist juhatab Anna eksmees Jack, kes püüab varjata, et oli tapetuga alles eelmisel õhtul intiimselt koos.

Asjad muutuvad üha kahtlasemaks ning enne veel, kui Anna jõuab linnast lahkuda, leitakse tapetuna juba teine ta kunagine klassiõde.

Raamatu autor Alice Feeney töötas enne oma kirjanikuelu hulk aastaid Londonis samas BBC toimetuses kus Annagi. Tema teostest on varem eesti keelde tõlgitud «Mõnikord ma valetan» (2019).

***

«Agatha Raisin ja halvad laenud», M.C. Beaton.
«Agatha Raisin ja halvad laenud», M.C. Beaton. Foto: Raamat

4. «Agatha Raisin ja halvad laenud»

M.C. Beaton

Sari «Agatha Raisin»

Tõlkinud Andrus Igalaan

Kirjastus Tänapäev

2022

Piddlebury külakese uustulnuk Gloria French näib olevat heategevuse musternäide. Ta korjab annetusi kirikule, aitab vanureid ja käib kõigile oma aktiivsusega närvidele. Siis aga hakkab ta inimestelt asju laenama – no ja natuke ka varastama –, nii et kui ta ühel päeval surnuna leitakse, ei leina külarahvas teda ülemäära taga.

Agatha Raisin palgatakse küll mõrva uurima, aga samas teeb külarahvas kõik, et saladusi varjata ning uurimist takistada. Piltpostkaardiliku külakese vaga vee all on sügav põhi ja Agatha pole kaugelt ainus, kes «peaaegu oleks ära tapetud».

Oh, ja noor Toni Gilmour püüab kiirustavate ja ebaõnnestunud armusuhete maailmarekordit püstitada – ja seda küllaltki suure eduga.

***

«Mida sa tegid», Claire McGowan.
«Mida sa tegid», Claire McGowan. Foto: Raamat

5. «Mida sa tegid»

Claire McGowan

Kirjastus Pegasus

2022

See pidanuks olema täiuslik kokkutulek: kuus ülikoolisõpra on pärast kahtekümmet aastat jälle koos. Peoperenaine Ali elab viimaks ometi elu, millest ta on unistanud, tal on karjäär, mille üle uhkust tunda, ja imeline perekond ülikooliaegse kallimaga, kellest on saanud tema abikaasa. Aga kokkutulekuööl tuleb tema parim sõbranna lagedale sedavõrd šokeeriva süüdistusega, et mitte miski pole enam kunagi endine.

Veritseva ja traumeerituna aiast tuppa tuikudes väidab Karen, et Ali abikaasa Mike ründas teda. Ali peab sekundipealt otsustama, keda uskuda: kas oma kohkunud meest või parimat sõpra. Mike’il on juhtunu kohta hoopis teistsugune versioon ja on selge, et üks neist valetab – aga kumb? Ja miks?

Tekkiv kaos sunnib Alit meenutama sõpruskonna kuldset tudengipõlve ja ta taipab, et ka seal on peidus saladused. Saladused, mis on aastaid varjusurmas lebanud. Mälestused, mille kaitsmiseks on keegi valmis kas või tapma. 

Claire McGowan on briti kirjanik ja mitme Amazoni menuki autor. Laiema tuntuse ja lugejaskonna on talle toonud just psühholoogilised põnevikud. «Mida sa tegid» on McGowani seni menukaim ja enim kiitust pälvinud romaan, kus pinge on üleval kuni päris lõpuni.

***

«Mõrv lillelaadal», Faith Martin.
«Mõrv lillelaadal», Faith Martin. Foto: Raamat

6. «Mõrv lillelaadal»

Faith Martin

Tõlkinud Nele Mikk

Kirjastus Krimiraamat

2022

Pastoriproua Monica Noble’i hobiks on kuritegude lahendamine. Ta on elevil, kui teda palutakse naaberküla lillevõistluse kohtunikuks, mis sest, et ta ei tee begoonial ja asaleal vahet!

Kaaskohtunik, kirikuõpetaja James Davies nuusutab üht suurt õit ja kukub jalapealt surnult maha. Esialgu arvavad kõik, et ta sai südamerabanduse, aga kohalik perearst kahtlustab kuritegu ja kutsub politsei. Peagi järgneb teinegi mõrv, kui tapetakse üks peamistest kahtlusalustest.

Monica püüab aidata peainspektor Jason Duryl need mõrvad lahendada ja tapja kiiresti tabada, enne kui kõrgeimat hinda peab maksma järgmine inimene.

See on teine raamat nauditavast krimilugude sarjast, mille huvitavad tegelased ja mõistatuslikud juhtumid hoiavad pinget viimase leheküljeni välja. Täiuslik lugemisvara klassikaliste kriminaalromaanide austajatele.

***

«Hauakaevaja raamat», Oliver Pötzsch.
«Hauakaevaja raamat», Oliver Pötzsch. Foto: Raamat

7. «Hauakaevaja raamat»

Oliver Pötzsch

Tõlkinud: Eve Sooneste

Kirjastus: Ühinenud Ajakirjad

2022

1893: Augustin Rothmayer on kuulsa Viini keskkalmistu hauakaevaja. Ta on põikpäine haritud veidrik, kes kirjutab esimest almanahhi hauakaevajatele. Tema rahu häiritakse jõhkralt, kui talle tuleb külla noor inspektor Leopold von Herzfeldt. Herzfeldtil on vaja surmaeksperti: mõrvatud on mitu teenijatüdrukut, kõik nad on julmalt teibasse aetud. Hauakaevaja teab, et teibasseajamine oli igivana meetod ebasurnute hauas hoidmiseks. Kas Viinis liigub ringi ebausklik sarimõrvar?

Inspektor ja hauakaevaja asuvad koos asja uurima ning peavad nentima, et selle glamuurse maailmalinna väravate taga avanevad sügavad kuristikud.

19. sajandi lõpu Viini lõhnad ja värvid, teaduse õitseng kõrvu äärmise vaesuse ja lokkava kuritegevusega on taustaks võigaste ja esmapilgul üksteisega mitte seotud mõrvade uurimisel ja lahendamisel. Saksa kirjaniku Oliver Pötzschi krimiromaanist leiab lugeja kõike, mida ajaloolisest ilukirjandusest otsib.

***

«Ja ei jäänud teda ka», Agatha Christie.
«Ja ei jäänud teda ka», Agatha Christie. Foto: Raamat

8. «Ja ei jäänud teda ka»

Agatha Christie

Tõlkinud Mart Aru

Kirjastus Varrak

2022

Salapärane U. N. Owen meelitab kümme inimest, keda pealtnäha miski omavahel ei seo, Devoni rannajoone lähedale Sõdurisaarele. Õhtusöögi ajal hakkab mängima salvestis, milles nähtamatu majaperemehe hääl süüdistab külalisi ränkades kuritegudes. Samal õhtul leitakse üks külalistest, hooletu autojuht Tony Marston, surnult.

Pinge kasvab sedamööda, kuidas külalised mõistavad, et mõrvar viibib nende seas ning kavatseb tappa üha uuesti ja uuesti.

«Ja ei jäänud teda ka» on Agatha Christie suurima müügieduga teos ja läbi aegade üks populaarsemaid kriminaalromaane üldse. Raamat on tõlgitud enam kui 50 keelde. Muuhulgas on see ka Christie enim adapteeritud teos: romaani süžee põhjal on tehtud teatrilavastusi, filme, telesarju, kuuldemänge ja see on olnud aluseks isegi arvutimängudele.

***

Riley Sager, «Enne pimedat koju».
Riley Sager, «Enne pimedat koju». Foto: Raamat

9. «Enne pimedat koju»

Riley Sager

Tõlkinud Eve Laur

Kirjastus Rahva Raamat

2022

«Kuidas oli? Selles majas elada?» Maggie Holt on sääraste küsimustega harjunud. Kakskümmend viis aastat tagasi ostsid tema vanema Ewan ja Jess suure Victoria-aegse häärberi – Baneberry Halli. Nad elasid seal kolm nädalat ja põgenesid siis keset ööd. Ewan kirjutas sealsetest katsumustest raamatu, mille pealkiri oli «Õuduste maja». Tema jutustus tontlikest sündmustest ja kohtumistest pahatahtlike vaimudega paisus ülemaailmseks fenomeniks.

Nüüd, pärast isa surma, sai Maggie maja päranduseks. Tookord oli ta nii väike, et ei mäleta isa raamatus kirjeldatust midagi. Ometi ei usu ta sellest ainsatki sõnagi. Sest vaime pole olemas.

Aga kui ta naaseb Baneberry Halli, et see müügikorda seada, ei võeta teda just avasüli vastu. Kohalikel pole sugugi hea meel, et Ewan oma raamatuga nende kodulinna kurikuulsaks tegi. Veel kõhedam on aga Baneberry Hall ise. Ajapikku hakkab Maggie uskuma, et isa kirjutises võib olla tõde rohkem kui väljamõeldist. Igal juhul ei taha keegi – või miski –, et ta majja jääks. Ja tema elu võib olla taas ohus…

***

«Need, kes soovivad mu surma», Michael Koryta.
«Need, kes soovivad mu surma», Michael Koryta. Foto: Raamat

10. «Need, kes soovivad mu surma»

Michael Koryta

Tõlkinud Eve Rütel

Kirjastus Helios

2022

Kaasahaarav põnevik 14-aastasest Jace Wilsonist, kes satub kogemata pealt nägema jõhkrat mõrva. Algab peitusemäng. Kuni politsei tapjaid otsib, antakse poisile valeidentiteet ning ta saadetakse Montana metsadesse ellujäämiskursustele. Siit aga saab alguse tõeline põgenemislugu.

Mõrtsukad on otsustanud ainsa tunnistaja iga hinna eest leida ja selle eesmärgi poole liikudes vabanevad nad kõigist, kelles takistust näevad. Lõputud miilid pagemist Montana mägedes ja vaid üksikud inimesed, keda saab usaldada.

Aeg tiksub, mets põleb ja need, kes soovivad Jace’i surma, ei ole enam kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles