Eesti raamatukogud aitavad päästa Ukraina kultuuripärandit

Raamatuportaal
Copy
Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.
Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo. Foto: Madis Veltman

Võrumaa Keskraamatukogu, Harjumaa Rae valla raamatukogud ja Eesti Rahvusraamatukogu saadavad Ukrainasse üle 30 euroalusetäie pakkematerjale, et aidata Ukraina mäluasutustel päästa oma kogudes säilitatavat kultuuripärandit.

«Venemaa-Ukraina sõja käigus on inimeste kõrval suures ohus ka sealsete mäluasutuste kogudes säilitatav kultuuripärand, mida on vaja kaitsta kohapeal või toimetada sõja jalust turvaliselt hoiule,» ütles Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

Tema sõnul on Rahvusvahelise Konserveerimise Instituudi (ICON) üleskutsele Ukraina mäluasutustele vahendite kogumiseks reageerinud juba mitmed riigid, kus abisaadetiste kogumiseks ja edastamiseks on loodud spetsiaalsed keskused. «Eesti poolt teele saadetav abi suundub Varssavisse, kust see lähetatakse edasi Lvivi Riikliku Tehnikaülikooli raamatukogu juurde asutatud Ukraina kultuuripärandi päästmise keskusele,» ütles Andresoo.

Eesti raamatukogude poolt saadetakse teele kokku 31 euroalusetäit pakkematerjale (pappkastid, mullikile, pakkekile, pehmendusmaterjal, kärgpaber, erinevad teibid ja markerid). Abisaadetis peaks Ukrainasse jõudma järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles