Mart Laar lõpetas Karl August Hindrey eelmisel sajandil alustatud romaani (1)

Raamatuportaal
Copy
KARL AUGUST HINDREY. 1927. (DrKM F 417:93); Dr. Fr.R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum
KARL AUGUST HINDREY. 1927. (DrKM F 417:93); Dr. Fr.R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum Foto: muis.ee

Varrakult on ilmunud Karl August Hindrey alustatud romaan «Aovalged aknad», mille lõpetas ja viimistles ajaloolane Mart Laar.

«Aovalged aknad» on Karl August Hindreyle iseloomulik romaan keskse kangelaseta, esil on kogu tollane muutuv Eesti ühiskond saksa parunitest kuni eestlastest linna antvärkideni.

Karl August Hindrey, Mart Laar, «Aovalged aknad».
Karl August Hindrey, Mart Laar, «Aovalged aknad». Foto: Raamat

See on lugu sotsiaalselt homogeense maarahva mitmekesistumisest ja isiksustumisest ajastu pöördtuulte käes, olgu neiks usuvahetus ja venestuse tugevnemine või Saksa-Vene poleemika Läänemere kubermangude tuleviku üle. Mõisate maailm on minemas, talude oma tulemas. Talude päriseksostmise kaudu oluliselt iseteadvust omandanud maarahvas hakkas üha rohkem oma jõudu tunnetama ja ennast teostama.

Kuigi romaan kirjeldab peamiselt tegelaste argipäeva ja selle muresid ning vähem rahvuslikke ettevõtmisi, annab see hästi edasi seni vagurat maarahvast esimese üldlaulupeo eel haaranud pinevust ja ootust millegi suure järele, millele isegi veel nime ei osatud anda, mis neid aga pöördumatult muutis. Sedavõrd laiahaardelist pilti rahvuslikust ärkamisajast pole eesti kirjanduses varem antud.

«Aovalged aknad» on romaan, mille kirjutamist alustas eelmisel sajandil Karl August Hindrey, täiendas ja viimistles Mart Laar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles