Sinijärv soovitab raamatut: soliidne, hariv ja huvitav lugemine

Raamatuportaal
Copy
Hain Rebas.
Hain Rebas. Foto: Ain Protsin

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Hain Rebase raamatut «Sukeldumised. 16 etüüdi Läänemere ruumi ajaloost».

Hain Rebas, «Sukeldumised. 16 etüüdi Läänemere ruumi ajaloost».
Hain Rebas, «Sukeldumised. 16 etüüdi Läänemere ruumi ajaloost». Foto: Raamat

Koguteos valitud artiklitest ja uurimustest professor Rebase ajaloolaseteelt avaldab muljet. Nooremad põlved teavad Hain Rebast pigem poliitiku ja ühiskonnategelasena, siit raamatust saab aga hea ülevaate tema aastakümnetepikkusest tegutsemisest Läänemeremaade ajaloo uurija ja tutvustajana. Ülevaade kusjuures on meeldivalt poliitikavaba, ehkki autori seisukohad ning veendumused on selgesti olemas. Nad lihtsalt ei ole esil. Ajaloo ärakasutamist oma ilmavaate promomiseks ei saa Rebasele küll kuidagi inkrimineerida.

Meeldiv on seegi, et eri kümnendeil kirja pandud töid ei ole kiputud tänapäevaseks toimetama, nad peegeldavad omi ajastuid ning toonasi teadmisi-võimalusi-vajadusi. Kogumik ei pretendeeri ka ülevaatlikkusele ega püüa olla populaarne sissejuhatav «lühiajalugu». Rohkem on ta fragmentaarium, pildistik Läänemereruumi lugudest läbi sajandite, et mitte öelda aastatuhandete. Keskendudes arusaadavalt siinsele keskajale, mis on alati autori peamiseks uurimisteemaks olnud. Et aga nood pildistused on põhjalikud, omavahel paljuski seotud ning varustet ohtrate viidetega, siis tegelikult toimib raamat ka n-ö lühiajaloo formaadis päris hästi, kirjutades teatud ajalooperioodid või vaatenurgad lihtsalt üksikasjalikumalt läbi.

Samuti pole siin mingit kohustust lugeda järjest ja otsast otsani, vabalt võib valida erilist huvi pakkuvad palad ning ülejäänu ootele jätta. Või vastupidi, jätta põnevaimana tunduv osa viimaseks. Kena detailina märgin, et raamat on varustet lausa kahe eri värvides järjehoiupaelaga – sest ongi loodud selliseks, kus mitu lugu võivad loomuldasa ühekorraga pooleli olla. Soliidne, hariv ja huvitav lugemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles