Ilmus õnnekoolitaja Dalí Karati praktiliste õnneharjutuste kogumik «Õnn on otsus!»

Raamatuportaal
Copy
Dalí Getter Karat.
Dalí Getter Karat. Foto: Kersti Niglas

«Kui ma istusin ükspäev kodus ja vaatasin aknast välja, siis kõik, mida ma nägin, oli pimedus. Vihma sadas ja rõske oli. Kui ma vaatan uudiseid, siis näen väga palju negatiivsust, hirmutamist ja seda, et inimesed on ärevuses, teadmatuses ja rahulolematud. Soovin anda väikse panuse ja muuta seda maailma natukenegi paremaks kohaks,» räägib värske autor Dalí Karat, kuidas temast sai õnnelikkuse eestkõneleja.

Missioon õnnelikum Eesti

Õnnekoolitaja Dalí Getter Karat on lisaks veel mitme raamatu autor ja podcaster, kes teeb kursuseid ning annab nõu, kuidas elada tasakaalus ning õnnelikku elu. Dalí nimetab end õnne temaatika aktivistiks, kes on oma missiooniks võtnud teha õnnelikumaks esmalt Eesti ja seejärel kogu maailma rahvas.

Kõik raamatus olevad õnneharjutused on välja kasvanud Dalí isiklikest läbielamistest ning iseenda peal järele proovitud. Dalí sõnul on talle endale kõige suuremat mõju avaldanud perspektiivi teadlik muutmine ehk mõistmine, et see, kuidas me midagi vaatame, mõjutab meie tunnet ja õnnetaset kõige rohkem. Mitte ükski asi pole kunagi ainult positiivne või ainult negatiivne. Muutes vaatenurka, saame muuta oma mõtteid ja tundeid.

Õnnetrenniga püsivalt õnnelikuks

Dalí usub, et õnn on nagu lihas – seda saab treenida teadliku tähelepanu ja keskendumisega. «Sellega on nii nagu jalgrattaga sõitmise või autoroolis olemisega: alguses ei osanud, aga siis järjest õppisid ja pidid püüdlikult teatud liigutusi tegema, teadlikult keskenduma sellele, et see sul välja tuleks,» toob Dalí võrdluse.

Koostöös GoodNewsi kirjastusega ilmunud raamatusse «Õnn on otsus!» on kogutud 29 õnneharjutust, mis kõik aitavad kaasa elukvaliteedi tõstmisele. Näiteks leiab sealt juhised sisemise naeratuse meditatsiooniks, aga ka selle kohta, kuidas luua segastesse olukordadesse selgust, sõlmida olevikuga rahu ning kogeda taotlemise müstilist väge.

Dalí soovitab alustada näiteks sellisest lihtsat harjutusest: anna oma üleüldisele elukvaliteedile hinnang 1-10 palli skaalal, kus 1 tähistab seda, et sa pole absoluutselt õnnelik, ja 10 seda, et oled väga õnnelik. «Sealjuures tuleb meeles pidada, et hinnang elukvaliteedile on midagi püsivamat kui ainult õnnehetk. Püsiv õnnelikkus sisaldab õnnehetki, kuid õnnehetkedes ei ole – nagu nimigi viitab – püsivust. Küsi endalt veel: kas sa tunned elust rõõmu? Oled sa tänulik oma elu eest? Tunned sa usaldust nii enda kui ka elu vastu? Kas sa elad täiega või lükkad elu edasi?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles