Sinijärv soovitab raamatut, mis rohenäppudele on kohustuslik

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Ülle Grišakovi ja Tiina Tammeti raamatut «Aiakujundus ja maastikuarhitektuur. 30 aastat koostöökogemust loodusega».

Ülle Grišakov, Tiina Tammet, «Aiakujundus ja maastikuarhitektuur».
Ülle Grišakov, Tiina Tammet, «Aiakujundus ja maastikuarhitektuur». Foto: Raamat

Mina olen mullanokkimisest maru kaugel seisev inimene (muld on ju kole madalal!), ent huvitavat lugemist ja vaatamist on ses teoses isegi võhikule küll ja veel. Ilumeelega huvilistele rohenäppudele on raamat muidugi kohustuslik, nood võiksid kohe kaks osta, üks riiulisse tagavaraks ja teise võib mullaseks teha.

Kahtlustan, et alapealkiri «30 aastat koostöökogemust loodusega» on tagasihoidlikult pandud, autorite suhe taimede ja maastiku ja looduse ja kunstiga on ilmselgelt märksa pikem ja põhjalikum. Mis teose väärtust mõistagi üksnes kergitab. Äge raamat – on päris palju praktilist ja põhimõttelist, seega sobib ja sobitub ka algajale aiandajale. Ja on konkreetsed näited eri aastakümnetel loodud aedadest üle Eesti. Kogu kaunidus Tiit Koha poolt läbi aegade hoolikalt üles võetud. Pildimaterjali tuleks tõepoolest eraldi esile tõsta. Kujutan ette, et üpris keerukas võiks olla kirjutada aedadest ilma pilte näitamata. No siin seda muret ei ole.

Usun, et looduskasutuse ja –kujunduse olulisus elukeskkonna loomisel tuleb seda raamatut lugedes hästi selgesti välja igasuguse taustaga (isegi taustata) lugeja jaoks. Loodan, et lisaks kümnete aastate vältel tehtu dokumenteerimisele hakatab teos tulevikus veel mitmete ja setmete heade, elamis- ja vaatamisvääriliste aedade sünni. Ja mida enamat tahtagi. Eesti maastikuarhitektuuri klassika parimas võimalikus vormistuses. Näpud mulda, kevad kestab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles