Ain Raali ja Kristel Vilbaste uus raamat teeb selgeks, kuidas taimed tervist toovad

Raamatuportaal
Copy
Professor Ain Raal.
Professor Ain Raal. Foto: Andero Kalju

Farmakognoosia professor Ain Raal esitleb 5. mail koos ajakirjanik Kristel Vilbastega kirjutatud raamatut «Kuidas taimed tervist toovad», mis avab nii rahvameditsiini kui tõenduspõhist ravimtaimekasutust.

Proviisorist farmakognoosia professor Ain Raal ja bioloogist loodusajakirjanik Kristel Vilbaste on raamatuks koondanud oma mõtisklused ravimtaimedest. Autorite mõttemõlgutused inimeseks olemisest vahelduvad üksikasjaliku sissevaatega mõningate armastatud ravimtaimede nagu kadaka, pärna, palderjani, must pässiku seene, maikellukese, naistepuna, põdrakanepi, piparmündi, kase ja üheksavägise kasutamise kohta.
 

Ain Raal ja Kristel Vilbaste, «Kuidas taimed tervist toovad».

Raamat

Ain Raal lisas, et ühistes raamatutes «Eesti ravimtaimed 1-3» käsitleti koos Kristel Vilbastega kindla malli kohaselt ühtekokku 150 taimeliiki. Seekordses monograafias asetatakse aga ravimtaimed laiemasse konteksti, mis võimaldab tajuda nende võimalikku panust inimese füüsilisel, psüühilisel ja sotsiaalsel tasakaalustamisel avaramas taustsüsteemis.
 
«Iga taime taustal avaneb erinev vaatenurk meie kultuurile, ühiskonnale ja inimese tervisele. Hoogsas stiilis ja paiguti humoorikas käsitlus avab ravimtaimede kasutamise tõenduspõhisuse ning selgitab rahvameditsiinis tuntud taimede mõju meie füüsilisele, vaimsele ja sotsiaalsele tasakaalutusele, puudutades ühtlasi inimhinge sügavamat ja heledamat poolt,» selgitas Ain Raal.
 
207-leheküljelise raamatu on välja andnud Tervisekirjastus. Raamat on illustreeritud Helje Eelma taimejoonistustega. Raamatut esitletakse 5. mail kell 18 Tartu Rahva Raamatu kaupluses.
 
KAS TEADSID?
  • 1960. aastatel kallasid tudengid Riia mäel seisnud Lenini ausambale ja selle ümbrusesse palderjanitinktuuri. Kasside toonast suurt pidu ja linnarahva elevust mäletatakse tänini.
  • 2010. aastal levis kumu, et Euroopa Liit tahtvat piparmünti ära keelata ja taime kaitseks koguti hulgaliselt allkirju. Tegelikkuses see tõsi polnud.
  • Kui 30-40 aastat tagasi leidis tõestamist naistepuna depressioonivastane toime, sai seni tagasihoidlikust ravimtaimest maailma tippkolmikusse kuulunud müügihitt.
  • Väidetavalt oli Teise maailmasõja ajal Punaarmee käsutuses põdrakanepist toodetud imeline elueliksiir. Selle hävitamine olevat üks Hitleri prioriteet. Tegelikkuses oli see mõistagi vale.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles