Prima Vista kutsub kõiki kohtuma lüürilise minaga

Raamatuportaal
Copy
8. mail 2017 avas Prima Vista festivali rongkäik.
8. mail 2017 avas Prima Vista festivali rongkäik. Foto: Sille Annuk

14. mail kell 16 ootab kirjandusfestival Prima Vista kõiki Tartu Ülikooli raamatukogu ette kohtuma lüürilise minaga, kaasa tuleks võtta endale südamelähedane luuleraamat.

Prima Vista viimasel päeval avaneb kõigil harukordne võimalus kohtuda maailma kultuuri- ja mõtteloo tõelise vaimuhiiglasega, kelle olulisust ka meie keele, kultuuri ja rahvusteadvuse kujunemisel ja põlistamisel ei ole võimalik alahinnata. Avalik kohtumine lüürilise minaga on etenduslik ühismõtisklus, mis käsitleb luule olemasolemise viise kultuuriloos, meid ümbritsevas tegelikkuses ja ennekõike iga inimese südames. Kas pole nii, et luule loob meid samavõrd kui meie luulet? Aktsiooni «Avalik kohtumine lüürilise minaga» idee autoriteks on Joosep Susi ja Jaak Tomberg, lavastab Elise Metsanurk ja kaasa teeb TÜ Kirjandusring Ellips.

Kohtumisel räägivad luule mõjust ja tähendusest Viivi Luik, Marju Lauristin, Rein Veidemann, Tiit Hennoste, Sveta Grigorjeva, Roomet Jakapi, Joosep Susi jt.

Idee autorid Joosep Susi ja Jaak Tomberg ütlevad ühest suust: «Kohtumisel lüürilise minaga kogetakse luule suutlikkust tungida tegelikkuse sisse ja viia tegelikkusest välja, rännata ajas ja seista igavikus. Antakse ja võetakse sõna. Loetakse, lausutakse ja luuletatakse. Vaikitakse ja vakatatakse. Pakutakse võimalust nii sisemiseks süvakaemuseks kui ka aktiivseks kaasaloomeks. Ning mõistagi unikaalset võimalust kohtuda lüürilise mina endaga. Nii on see avalik kohtumine ise üks luuletus, mida iseloomustavad muu hulgas lühidus ja intensiivsus, musikaalsus, teadvuse vahetu kohalolu, subjektiivsus ja absoluutsus, muidugi ka rütmilisus, kontrastsus, uudsus ja kujundlikkus.»

Sündmus kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi.

Avaliku kohtumiseni viib kogu ööpäeva kestev luulekett, mis algab reedel, 13. mail kell 16 Tartu Ülikooli raamatukogu ees. Peale kohtumist algab kell 19 Tartu Kirjanduse Maja hoovis ja kultuuriklubis Salong «Luulepidu lüürilise minaga». See on sõnaline ja muusikaline pillerkaar, kus kombatakse luule ja inimese piire. Mängulisel poeesiapeol astuvad üles Nyk de Vries (NL), Adelaide Ivánova (BR), Nikola Madžirov (MK), Krišjānis Zeļģis & Artūrs Punte (LV), Katrin Väli, Liisa Mudist ja Triin Soomets. Muusikat mängivad Sveta Grigorjeva, Roomet Jakapi ja Tõnis Vilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles