Terapeut annab nõu, mida teha, kui tunned kurbust

Raamatuportaal
Copy
Kreet Rosin-Pindmaa.
Kreet Rosin-Pindmaa. Foto: Marianne Pindmaa

Holistiline terapeut ja harfimängija Kreet Rosin-Pindmaa kirjutab oma peagi ilmuvas raamatus «Elamise loomulik kergus», et kui mõni kallis lähedane või lemmikloom lahkub vikerkaare taha, on kurbus ja lein igati adekvaatsed reaktsioonid. Nende emotsioonide väljendamine on tervise seisukohast ääretult oluline. Kui aga inimene on kurb iga väiksemagi asja pärast (nt inimene on lohutamatult kurb, kui keegi tema palvele vastas eitavalt), hakkab see mõjuma kahjustavalt.

Kõigi tunnete tundmine on lubatud

Rosin-Pindmaa sõnab, et Hiina meditsiin ütleb, et kui sinus on kurbust, võib selle põhjuseks olla see, et sinus on metallielement tasakaalust väljas. On hea teadvustada endale, et mistahes tunde tundmine on lubatud ja mitte ühegi tunde tundmises pole midagi halba – eeldusel, et lubad neil liikuda läbi oma keha ning et võtad teadmiseks sõnumi, mida nad endaga kaasas kannavad.

Kurbus ja lein on lisaks stressile ja muretsemisele ühtedeks kõige levinumateks haiguste emotsionaalseteks põhjustajateks. Kurbus võib endas hõlmata ka kahetsust seoses mõne minevikus tehtud teo või otsusega. Kuid aega ei saa tagasi pöörata ega tehtut olematuks muuta. Küll aga saab alates käesolevast hetkest teha teadlikumaid valikuid.

Mõnikord tuleb ette, et inimene on kurb või kurvameelne, kuid ei tea selle põhjust. Tavaliselt on põhjus selleks siiski teada ning see on reeglina seotud ühega järgnevast:

  • Kellegi või millegi kalli kaotamisega.

  • Abielulahutuse või suhte lõppemisega.

  • Lootuse purunemisega.

  • Olukorraga, kus keegi lähedastest, kellest võiks eeldada, et ta sind täielikult toetab, ei ole seda teinud.

  • Käest lastud võimalusega.

  • Oma iseseisvuse kaotusega.

  • Enda identiteedi kaotusega.

  • Oma terviklikkuse või turvatunde kaotusega.

  • Eneseväärtustamise kaotusega.

  • Tõsiasjaga, et aega ei ole võimalik tagasi pöörata.

Kurbus võib tekitada mitmeid terviseprobleeme

Rosin-Pindmaa lisab, et kurbus nõrgestab kopsusid ning kahjustab südant. Kurbus hõlmab endas ka leina ja kahetsust. Kopsud valitsevad qi ́d. Kurbus kurnab qi ära. Kurbus kahjustab südant, kuna halvab selle. Selle tulemusel ei saa toitev ja kaitsev qi vabalt liikuda, koguneb kuumus ning hajutab qi.

Liigse kurbuse tagajärjeks võib olla nt hingamistakistus, ebamugav tunne rinnakus, masendus või ülemäärane nutmine. Kurbuse tulemusel võib tekkida nt väsimus, jõuetus, unetus, kuna Shen ei saa minna rahusse.

Lisaks kopsule ja südamele mõjutab kurbus ka maksa. Ning juhul, kui leina ei väljendata või leinatakse ilma pisarateta, võib see kahjustada neerusid. Kurbuse ja leina kahjustavad mõjud võivad ilmneda näiteks järgmiste sümptomitena: nõrk hääl, väsimus, kahvatu jume, hingamisprobleemid, kergesti nutma puhkemine, ängistus või rõhuv tunne rinnaku piirkonnas, allergiad, nahaprobleemid.

Kurbust ja leina seostatakse THM-i teoorias kopsudega. Need on loomulikud reaktsioonid lähedase või millegi olulise kaotamise järgselt. Kui aga kurbus ja lein kestavad liiga pikalt ning inimene on justnagu kinni jäänud kurbusega seonduvasse mõttesse ja tundesse, võib lisaks Kopsudele saada kahjustada ka nende paarisorgan jämesool. Lisaks muudele funktsioonidele on kopsude ülesandeks hoida kehas rütme, sh tagada hingamise, südamelöökide ja teiste keha regulaarsete funktsioonide jätkumine vajalikus rütmis. Seetõttu on eriti oluline leinaperioodil teadlikult toetada kopsusid. Liiga pikale veninud lein kahjustab kopsude funktsiooni, kulutab qi ́d, mis viib kurnatuse ja hingamistakistuseni

«Seega, kui oled kaotanud mõne armsa lähedase või on lõppenud sinu jaoks oluline suhe või olukord, mille jätkumist sa südames soovisid, tasub teadlikult kurvastada ja/või leinata,» sõnab Rosin-Pindmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles