Nashville'i raamatukogu jagab kaarte keelatud raamatute laenutamiseks

BNS
Copy
Art Spiegelmani "Maus".
Art Spiegelmani "Maus". Foto: MARO SIRANOSIAN/AFP/Scanpix

USA Tennessee osariigi pealinna Nashville'i rahvaraamatukogu hakkab vastuseks kirjanduse ärakeelamisele andma välja «ma loen keelatud raamatuid» lugejapileteid, lootes neid kuu lõpuks jagada 5000 inimesele.

«Tahan, et Nashville'i elanikud teaksid: Nashville'i rahvaraamatukogu jääb alati austama lugemisvabadust, õigust ise otsustada, mida sa loed või ei loe ja voli määrata, mida loevad sinu lapsed,» ütles raamatukogu direktor Kent Oliver.

Raamatukogu tõi välja mõned raamatud, mis on üle osariigi keelatud või mida ähvardab keelamine. Nende hulgas on muu hulgas seitse Harry Potteri sarja raamatut ja Harper Lee «Tappa laulurästast», mida on peetud kaasaegse ameerika kirjanduse üheks silmapaistvaks teoseks.

Tennessee raamatukeeld sattus ameeriklaste tähelepanu alla sellega, et McMinni maakonna ühe kooli nõukogu otsustas kõrvaldada 1992. aastal Pulitzeri preemia saanud Art Spiegelmani holokaustist jutustava graafilise romaani «Maus» õpilaste lugemisnimekirjast.

Nashville'ist lõunasse jääv Williamsoni maakond võttis lapsevanemate kaebuse peale nimekirjast välja Sharon Creechi raamatu «Walk Two Moons», kus indiaanitüdruk otsib ema.

Tennessee vabariiklasest kuberner Bill Lee teatas sel nädalal, et allkirjastab eelnõu, mis annab poliitiliselt määratud komisjonile voli kõrvaldada raamatuid avalikest kooliraamatukogudest üle kogu osariigi ja võib panna veto koolide otsustele.

Nashville'i lugejakaart on tasuta. Kampaania lõpeb 26. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles