JÄRELVAADATAV Kes oli ulmekirjanik Vera Krõžanovskaja ja kas tema raamatud dikteeris tõesti krahvi vaim? (1)

Raamatuportaal
Copy

17. mail kell 17 esitleb tõlkija ja toimetaja Inga Raitar Solarise Apollo raamatupoes Vera Krõžanovskaja raamatut «Vaarao ja prohvet» ning peab loengu Vana-Egiptuse maagiast. Raamatuportaal teeb esitlusest otseülekande.

Kas Moosese Piiblis kirjeldatud üleloomulikud võimed ja Egiptust tabanud nuhtluseed olid vaid Khemi maa iidsete salateadmiste oskuslik kasutamine?

Esitlusel räägib Inga Raitar maailma esimesest nais-ulmekirjanikust, Prantsuse Akadeemia ordeni kavalerist, rohkem kui 60 ajaloolise ja fantaasiaromaani autorist Vera Krõžanovskaja-Rochesterist, kelle väitel dikteeris tema romaanid talle Inglise poeedi ja müstiku John Wilmonti, krahv Rochesteri vaim. Eestis elanud ja siin oma viimase puhkepaiga leidnud erakordse saatusega naise seostest Eesti okultistide ja spiritistidega kõneleb Tallinna Linnamuuseumi vanemkuraator Toomas Abiline.

Vera Krõžanovskaja, «Vaarao ja prohvet».
Vera Krõžanovskaja, «Vaarao ja prohvet». Foto: Raamat

Kuna Vera Krõžanovskaja pärines isa poolt Ukraina kõrgaadlist, läheb kõigi esitlusel ostetud raamatute tulust 10% Ukraina toetuseks.

«Vaarao ja prohvet»

Romaan «Vaarao ja prohvet» on väga eriline lugu Piibli prohvet Moosesest ja juutide lahkumisest Egiptusest. Vaarao kauni õe Termutise ja juudi skulptori keelatud armastusel on traagilised tagajärjed. Nende poeg Meze kasvas üles kuninglikus palees, sai süvateadmised templikoolist maagia alal. Saanud teada oma sünni saladuse, vandus ta isa surma eest kätte maksta ja asus vaaraoga ägedasse vastasseisu.

Vera Ivanovna Krõžanovskaja-Rochester (1857–1924) on vene-ukraina kõrgaadlist pärinev 20. sajandi alguses väga populaarsete ajaloolis-okultsete romaanide autor. 

Moosese loo jutustavad meediumist kirjanikule nende sündmuste otsesed osalejad – Ramses II õest Moosese ema, templisaladustesse pühendunud maag Pinehas ja vaarao lähedasim ihukaitsja Necho. Nende jutustused on nii ehedad ja detailitäpsed, et üha enam tekib tunne – see raamat ei saa olla kirjaniku fantaasia vili, vaid...

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles