Kirjandusfestival HeadRead pühendab osa kavast Ukrainale

Raamatuportaal
Copy
Muuhulgas annab linn hoogu kirjandusfestivalile HeadRead.
Muuhulgas annab linn hoogu kirjandusfestivalile HeadRead. Foto: Dmitri Kotjuh

HeadReadi tänavuses kavas on nii kohtumised autoritega, Ukraina hinge surematusele pühendatud lavakava kui ka spetsiaalselt sõjapõgenikele mõeldud kirjanduslik jalutuskäik Tallinna vanalinnas.

Festivali teise päeva, 26. mai avab Kirjanike Majas ukraina noorema põlvkonna juhtivaid autoreid Ija Kiva, kellega vestleb Igor Kotjuh. Donetskis sündinud luuletaja kirjutab nii vene kui ka ukraina keeles ning on pälvinud oma eksistentsiaalseid teemasid käsitleva loomingu eest rohkelt tunnustust nii Ukrainas kui ka väljaspool Ukrainat. Ija Kiva jaoks algas sõda 2014. aastal, mil ta oli sunnitud põgenema Kiievisse ja sealt omakorda tänavu koos tuhandete teistega Lvivi.

Laupäeva, 28. mai õhtul täidab Kirjanike Maja musta laega saali aga Ukraina kava «Suvi on otsatu». Näitlejad Maarja Mõts ja Maria Ehrenberg ning lavastaja Priit Põldma esitavad nii ukraina luulet kui ka Ukraina inimeste lugusid, mis annavad aimu ukrainlaste eludest ja kodudest, loodusest ja lootustest, minevikust ja tulevikust.

Valgevene luuletaja, kirjandusuurija ja kirjastaja Dmitri Strotsev on oma ühiskonnakriitilise loomingu tõttu kodumaal vangis istunud, kuid jätkab enda tegevust sellest hoolimata ja seda Valgevene pinnal, olles pälvinud palju rahvusvahelist tunnustust. Valgevene toetab Ukrainat rünnanud agressorit ja jahvatab samal ajal oma inimesi autoritaarse režiimi hammasrataste vahel. Praegu kirjutab Strotsev Ukrainat toetavat luulet, mis kiiresti erinevatesse keeltesse tõlgitakse. Sellest, teisest ja paljust muust vestleb Dmitri Strotseviga Igor Kotjuh pühapäeval, 29. mail Kirjanike Majas.

Koduloolase Josef Katsi kirjanduslikud jalutuskäigud vanalinnas on aastaid publikut magnetina tõmmanud. Ka tänavu teeb Kats vanalinna ammendamatu ajaloo uut tahku tutvustavad ringkäigud, millest üks on spetsiaalselt siia sõja eest pakku tulnud ukrainlastele. Josef Kats teeb ka avaliku, kõigile huvilistele mõeldud kirjandusliku jalutuskäigu ning seda pühapäeval, 29. mail kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles