Õnnekoolitaja aitab: 3 asjaolu, mis aitavad sul oma õnnetaset välja selgitada

Raamatuportaal
Copy
Dalí Getter Karat.
Dalí Getter Karat. Foto: Karen Härms

Õnne- ja inspiratsioonikoolitaja Dalí Karat jõudis õnnelikkuse uurimise ja teadliku harjutamise ning praktiseerimiseni läbi isiklike kogemuste: enese ja elu mõtte otsing, «üks raskem kui teine» paarisuhted, emotsionaalselt vägivaldses paarisuhtes olek ning sellest tervenemine on vaid mõned tema elu kujundanud pöördepunktidest. Koos GoodNews kirjastusega andis ta välja õnneharjutuste kogumiku «Õnn on otsus!». Siit leiad kolm nõuannet, kuidas tõsta oma õnnetaset.

Märka oma igapäevaseid õnneallikaid

Dalí selgitab, et universaalselt on inimestel kõikjal üle maailma üsnagi sarnased õnnelikkuse printsiibid, õnnevalemid või arusaam sellest, mis on õnn. Õnneuurijad on jõudnud ühise arusaamani, et suures pildis saab õnne kogeda kolmest aspektist.

  • Naudingut pakkuvate asjade omamine – ehk midagi materiaalset, mis pakub sulle naudingut. Näiteks mugav auto, ilus kodu, riided.

  • Vajaduste või ihade rahuldamine ehk sinu jaoks olulised vajadused on täidetud ja koged seeläbi õnnetunnet.

  • Õnne loomine ja saavutamine ehk lood oma õnne iseenda sees – koged sügavat õnnetunnet, praktiseerides mõnda sinu jaoks sobivat loovat tegevust, näiteks kirjutades, maalides, sportides, kokates.

Pane kirja sind toetavad mõtted

Kas oled märganud, et see, millele pöörad tähelepanu ja kuhu panustad oma energiat, saab jõudu juurde? Kui soovid oma ellu rohkem õnne luua, tuleks tähelepanu hoida õnnelikkusel, positiivsusel, optimismil ja elujaataval suhtumisel.

Nii saad end toetada positiivsete mõtete ja sõnumitega – näiteks pane telefoni ja arvuti taustapildiks sind väestavad sõnumid või pane kodus nähtavale kohale eri suuruse ja värviga märkmepabereid, kuhu oled kirja pannud toetavad märksõnad, laused, meeldetuletused, mida soovid oma tähelepanus hoida ja mille energiat oma ellu juurde tuua.

Leia oma asukoht õnneskaalal

Ameerika õnneuurijate järgi kasutatakse sõnapaari «ma olen õnnelik» kolmes tähenduses:

  • Hetkeline õnne ja eufooria kogemine

  • Õnnelik olemine kellegi või millegi pärast

  • Stabiilse ja püsiva õnnetunde kogemine

Viimane on see olemisviis, kuhu tahame tegelikult kõik jõuda. Kus sina sellel skaalal oled?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles