Uus raamat annab ülevaate arhitektuuribüroo Siim ja Kreis loomingust

Raamatuportaal
Copy
«Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing»
«Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing» Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Arhitektuurimuuseum avas Rotermanni soolalao galeriikorrusel näituse «Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing» ning sellega koos ilmus samanimeline kataloog, mis annab põhjaliku ülevaate Eesti ühe tuntuima arhitektuuribüroo Siim ja Kreis loomingust. Raamatu autorid on Triin Ojari ja Karin Paulus ning kujunduse tegi Jan Tomson.

Ligi 30 aastat tegutsenud büroo asutasid 1993. aastal noored arhitektid Andres Siim, Hanno Kreis ja Kristel Ausing ning ligi 30 tegutsemisaasta jooksul kavandati arvukalt hooneid, mis kujundavad tänase Eesti linnapilti: büroosid, kaubamaju, laohooneid, autokeskuseid. Sama olulisel kohal olid eramud ja kortermajad. Nende tuntumad tööd on Nissani keskus Tallinnas, Jõelähtme golfiklubi, Tallinna uus kohtumaja, Tartu Tamme staadioni tribüünihoone ja Raatuse tänava ühiselamu Tartus. Veelgi rohkem jäi ehitamata – Siim & Kreis kogusid juba varakult kuulsust arvukate konkursiprojektidega, mille hoogsat mõttelendu ja graafiliselt peent joont võib täna vaid imetleda.

Büroo aastate jooksul tehtud olulisemate tööde albumit saadavad kunstiteadlase Karin Pauluse põhjalik artikkel Siimu, Kreisi ja Ausingu loomingust ning hea kolleegi Emil Urbeli värvikas meenutus üleminekuaja arhitektuurielust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles