Ööülikooli Raamatukogu sarjas ilmus Fred Jüssi «Olemise mõnu»

Raamatuportaal
Copy
Fred Jüssi.
Fred Jüssi. Foto: jaan tootsen

Raamatupoodidesse on jõudnud Fred Jüssi «Olemise mõnu», tegemist on Ööülikooli Raamatukogu sarja teise raamatuga.

Eestis on väga palju inimesi, kes võivad öelda, et nende vaimuelu üks suurim mõjutaja on olnud loodusfilosoof Fred Jüssi. Need väärtused, mida Fred Jüssi endas kannab, on aja jooksul muutunud aina olulisemateks. Või on ta oma tundlike antennidega muust maailmast alati sammuke ees olnud? Paljud tema varem välja öeldud mõtted on tõeliselt tähendusrikkaks küpsenud just meie ajas.

Fred Jüssi, «Olemise mõnu».
Fred Jüssi, «Olemise mõnu». Foto: Raamat

Spetsiaalselt selle raamatu jaoks on Jaan Tootsen teinud pikema vestluse Fred Jüssi kujunemisest ja tema mõjutajatest-õpetajatest. Sündmusi hingemaastikul lapsepõlvest kuni tänasesse päeva välja.

«Õpetada ei saa. Inimene mõjutab teisi eelkõige eeskuju kaudu,» ütleb Jaan Tootsen. «Fred on põhjalik – haruldane linnuke meie pealiskaudsuse ajastul. Ta on võtnud aega elu märkamiseks ja süvenemiseks ning nii oskab tähele panna asju ja nähtusi, millest enamik meist niisama mööda ratsutab. Metsapoole linnamees hoiab oma hinges teist, avarat taustsüsteemi - looduse ja kultuuri ristteel toimub sünapside särin iseäranis heledate sähvatustega.»

Fred Jüssi kui ühe sajandi suurkuju mõttehaare on lai: tähelepanekuid linnulaulu ja ajavaimu seostest, vaikusest kui loodusvarast, inimesest ja keskkonnast, emakeelest arhitektuurini, aga raamatust leiab ka isiklikumaid enesesse süüvimisi.

«Me ei tea, mis meis olemas on. Me saame seda teada alles siis, kui tunneme endas puudutust – ja oleme selleks puudutuseks ka valmis,» selgitab Fred Jüssi. «See on nagu vaikus, millele ootamatu heli võib anda elu ja hinge. See on see, mis on olnud ootel – see heli, see värv, see vorm, see lõhn. Ta on endast märku andnud ja me võime astuda sammu edasi. Või ka tagasi, kui see on loomulikum – nii, et see oleks samm edasi.»

Raamatus on ka valik Fred Jüssi Ööülikooli loenguid, mis on kõlanud pea kahe aastakümne jooksul Viker- ja Klassikaraadio lainetel. Raamatu ilmumist toetas Eesti Kultuurkapital. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles