Aili Paju: apteek kasvab aias kõikjal meie ümber, tuleb ainult see ära tunda

Raamatuportaal
Copy
Aili Paju.
Aili Paju. Foto: Margus Ansu

Äsja ilmus Eesti ühe tuntuima taime- ja loodusravi propageerija arstiteadlase Aili Paju taimravi tutvustav raamat «Apteek aias».

Tunnustatud arsti, Tartu Ülikooli professori Aili Paju ravimtaimealased kirjutised ja raamatud on juba mitu aastakümmet olnud majakaks, mis näitab teed loodusravi huvilistele.

Oma raamatutes jagab Aili Paju pika arstipraksise jooksul kogunenud ja läbiproovitud teadmisi, nõuandeid ning retsepte, mis on aidanud tuhandetel tänulikel patsientidel paraneda.

«Taimi tundma ja austama õpetas mind mu vanaema. Tartu Ülikoolis arstiks õppides oli minu erialaks teraapia ja neljandal kursusel tudengina hakkasin huvi tundma taimedega ravimise vastu. Pärast ülikooli lõppu töötasin suvel Kääriku spordilaagris arstina. Käärikul treenisid toona Nõukogude Liidu parimad kümnevõistlejad. Slaavi päritolu sportlased olid ravimtaimeusku ja ei tahtnud tablette võtta. Keetsin neile siis palaviku alandamiseks naistepunast ja punest teed ja see toimis, palavik läks ära. Naistepuna kasvas seal samas Käärikul tee ääres, sportlased tulid minu juurde naistepuna kimbuke näpus, nii see taimedega ravimine algas,» meenutab Aili Paju aegu, mis viisid teda taimravi juurde.

«Kui sügisel läksin arstina tööle Taru Ülikooli Kliinikumi hakkasin patsientidele soovitama ravimtaimi. Taimed toimisid ja neid hakati kasutama, patsientidelt hakkas tulema palju positiivset tagasisidet ja taimedega ravimine muutus massiliseks. Töötasin samal ajal ka Tartu Ülikoolis õppejõuna ja hakkasin ka üliõpilastele rääkima ravimtaimedest ja huvi oli suur.»

Aili Paju, «Apteek aias».
Aili Paju, «Apteek aias». Foto: Raamat

«Eestlased on juurtelt maarahvas, oleme olnud pikka aega looduse lähedal. Taimedesse suhtumine väljendab meie suhtumist loodusesse. Taimedega ravimist on aastasadu hinnatud ja see kestab tänaseni, vanematel inimestel on see vere sees,» usub Aili Palju.

Kui räägime ravimtaimedest, siis mõtleme me kõigepealt aias, niidul, metsaserval kasvavatele taimedele. Oma igapäevasel toidulaual olevate juurviljade ja köögiviljade raviomadustest teame märksa vähem. Ometi on kartul, porgand, peet, kapsas, kõrvits, tomat, kurk, aeduba, sibul, seller, mädarõigas, küüslauk jpt väärtuslikud toiduained ka head ravimid.

Tavalistena tunduvad puuviljad ja marjad: õunad, ploomid, pirnid, kirsid, maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, karusmarjad jpt on nii vitamiinirikas toit kui ka väärtuslikud ravimid paljude haiguste vastu.

«Apteek kasvab aias kõikjal meie ümber, tuleb ainult see ära tunda ja vajadusel kasutada osata,» soovitab Aili Paju.

Raamatus «Apteek aias» on kirjeldatud 50 meie koduaias kasvava taime raviomadusi. Need puuviljad, marjad, köögiviljad, maitse- ja ilutaimed on toidulaual hinnatud ja au sees, kuid vähem teatakse nende tervistavast toimest ja raviomadustest. Siin antaksegi nõu, kuidas neid tarvitada nii tervislikuks toiduks kui haiguste ennetamiseks ja raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles