Sõja läheduses on arukas baasteadmised omandada. Sellest raamatust neid teadmisi ka saab

Raamatuportaal
Copy
Jaak Juske
Jaak Juske Foto: Konstantin Sednev

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Jaak Juske uut ajalooraamatut «Ukraina – palju kannatanud vapper maa».

Jaak Juske, «Ukraina – palju kannatanud vapper maa».
Jaak Juske, «Ukraina – palju kannatanud vapper maa». Foto: Raamat

Vähesed meist teavad Ukrainast palju. Viimaste kuude pahad sõnumid välja arvata. Ses mõttes oleme kui lapsed ja Jaak Juske uusima lasteraamatu läbi saab tegelikult ka suur inimene aimu Ukraina taustast ja loost. Nii on hea soovitada ka kogu Juske raamatusarja «Isa põnevad unejutud ajaloost», kus lihtsate sõnade ja loogiliste mõttekäikude abil tuuakse ajaloo tükikesed noorte lugejateni. Ja nonde vanemateni, kes kunagi teatu on õndsasti ära unustanud. Ja unejutte on tal nii kummituslossidest kui Venemaast, islamist ja igasugu imelikust värgist, mida inimesed aja jooksul teinud.

Jaak Juske on tänase Eesti üks andekamaid jutuvestjaid ja omi jutte aegade ajast ja kohtade kohta vestab ta sageli ning innukalt. Mitte vaid koolitunnis, mitte vaid raamatutes, täitsa elusast peast ka. Tema ringkäigud tõmbavad alati inimesi kaasa ning pole mina veel näinud, et keegi ära läheks või vahele segama hakkaks. Igati õpetaja tüüpi tüüp ühesõnaga. Minge ja kuulake, ja kui kuulata ei viitsi, siis võtke raamat ja lugege. Lastele ette või omaette või mõlemat, vahet pole, keegi saab targemaks igal juhul.

Tulles tagasi selle värskeima juurde – suure sõja läheduses elades on tegelikult päris arukas baasteadmised omandada. Ju tuleb lähiajal ka mõni põhjalikum samateemaline teos, ent hakatuseks on lasteraamat väga hea. Lasteraamatutest tulebki algust teha, muidu ehmatab kangem kraam kohe keeletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles