Kreet Rosin-Pindmaa: elamise teeb kergeks kontakt looduse ja oma tõelise olemusega

Raamatuportaal
Copy
Kreet Rosin.
Kreet Rosin. Foto: Erakogu

On inimesi, kellega ühes ruumis viibides poeb sisse kuidagi teistmoodi, eriline tunne. Need inimesed haaravad meie tähelepanu ning loovad me ümber omamoodi energiavälja. Kel on olnud õnne kohtuda Kreet Rosin-Pindmaaga, siis ehk on just sellist tunnet enda sees tundnud.

Kreeta saab kirjeldada väga paljude rollide kaudu – ta on terapeut ja harfimängija, aga ka muusikalooja, vaimsete ja sisemist tasakaalu suurendavate praktikate õpetaja, tervisevõimlemise treener ning mitme raamatu autor. Ise nimetab ta ennast looduse osakeseks – nagu seda on kõik teisedki inimesed. Kreet ütleb, et on iseendani jõudnud läbi igapäevase mediteerimise, reiki praktiseerimise, südamehääle kuulamise, harfimängu ja mere ääres viibimise. Ent nagu meil kõigil, on ka tema ellu mahtunud omajagu pöördelisi käänakuid-ristmikke-verstaposte. Kuidas kujunes noorest neiust, kes soovis saada kas arstiks või õpetajaks, hoopis ärijuhtimise ja majanduse üliõpilane... ja nüüdseks üks Eesti hinnatuimaid terapeute, kes on aidanud tuhandetel inimestel terveneda nii vaimsel kui ka kehalisel tasandil?

«Ristmikke on mu elus tõesti olnud mitmeid. Sügaval nõukogude ajal, kui ma olin umbes kümneaastane, võttis ema mind kaasa TM-i ehk transtsendentaalse meditatsiooni kursusele. Sealt alates sai mediteerimine osaks minu igapäevaelust. Aastaid hiljem hotelli müügijuhina töötades sattusin juhuslikult aga Silva meetodi ja Reiki kursustele. Nende tehnikate igapäevase praktiseerimise tulemusel tugevnes minu südamehääle kuulamisoskus üha enam ning läksin pärast noorema poja sündi terapeudiõppesse.» Hiljem asus Kreet lisaks õppima Hiina meditsiini dr Rene Bürklandi juures.

«Veel üheks oluliseks pöördepunktiks oli üks 2011. aastal Londonis toimunud kursus, kus ma juhuslikult kohtusin Kevin Laye’ga – rahvusvaheliselt tunnustatud koputusteraapiaõpetajaga. Sealt said alguse minu koputusteraapiaõpingud, mille alusteooria pärineb Hiina meditsiinist. Kusjuures, Hiina meditsiini tarkustega puutusin ma esimest korda kokku lapsepõlves. Akupunktide mõju käsitlev raamat oli meil olemas juba sügaval nõukogude ajal. Minu arstist ema ja medõest vanaema jagasid mulle olulisi tarkuseteri, kuidas püsida terve lihtsate võtete abil,» kirjeldab Kreet oma elu seikasid, mis tagantjärgi vaadates sobituvad kokku kui pusletükid ning mis on toonud ta tänasesse päeva, oma kire ja kutsumuseni.

Meie ühiskonna valupunktid

Praegu on Kreeda põhitegevuseks inimeste toetamine eluraskuste ületamisel. Tema juhendamisel on tuhanded inimesed suutnud seljatada oma vaimsed ja füüsilised haigused ja leidnud endas taas üles elurõõmu. Mida näeb Kreet praeguse aja kõige suurema murekohana?

«Põhiprobleemiks on minu arvates see, et kadunud on kontakt looduse, iseenda tõelise olemuse ja põhiväärtustega. Selle tulemuseks on mittepanustavad valikud, suutmatus usaldada elu loomulikku kulgu, erinevad hirmud ja ärevus. Samuti kritiseerimine, hoolimatus ning oma sisemise valu väljavalamine teiste peale,» toob ta välja. Ühe lahendusena näeb Kreet emotsioonide ja tunnetega tegelemise õpetuse lisamist juba algkooli õppekavva. «See aitaks ennetada olukordi, kus täiskasvanud inimene käitub oma allasurutud tunnete ja lapsepõlvest pärit hingevalu tõttu ebaadekvaatsel ning kahjustaval moel.»

Igaüks saab aga ka ennast ise aidata, teadvustades, et kõik on omavahel seotud ning kõik on energia. «Kõik sinu mõtted, sõnad, uskumused ja valikud ei mõjuta mitte üksnes sind ja sinu kogemusi, vaid ka kõiki teisi, kogu maailma. Tasub võtta vastutus oma panuse eest ühiskonnas ja maailmas toimuva eest.» Kreet rõhutab ka iseendale aja võtmise olulisust, kuna see on ainuke viis, kuidas igaüks saab märgata, mis tema sees toimub. «Iga inimene vajab endaga olemise aega samamoodi, nagu ta vajab hingamiseks värsket hapnikku. Veeda aega looduses, tegele metsakümblusega – ilma nutiseadmeta või mõne muu meelelahutajata.»

Emotsioonid on eluenergia liikumise võtmetegurid

Kreeda värskeim peagi ilmuv teos «Elamise loomulik kergus» sisaldab praktilist õpetust selle kohta, kuidas vähendada oma elus häirivate emotsioonide mõju ning suurendada sisemist rahu ja elurõõmu, kasutades selleks koputusteraapiat ning Hiina meditsiini ajatut tarkust. Viimane on hinnatud eeskätt selle poolest, et vaatleb inimkeha kui tervikut, kus kõik elundid ja süsteemid on omavahel seotud ja üksteisest sõltuvad.

Kreeda sõnul mõjutavad just emotsioonid meie organismis qi ehk eluenergia liikumist, sest taoistliku maailmakäsitluse järgi ongi emotsioonid ei midagi muud kui organismis toimuvad energeetilised liikumised. Ta meenutab aastatetagust Hiina meditsiini loengut, kus dr Rene Bürkland defineeris tervist järgmiselt: tervis tähendab seda, et qi meie sees liigub vabalt ja takistusteta. See tähendab, et kui qi ei saa vabalt liikuda, hakkavadki tekkima tasakaalutused ja haigussümptomid.

«Hiina meditsiini teooria järgi võib haigussümptomi tekitajaks olla kas väline tegur (külmus, tuul, niiskus, kuumus), sisemine tegur (emotsioonid) või muud tegurid (traumad, infektsioonid, vähene füüsiline aktiivsus, ületöötamine, liigne alkoholi tarbimine jms). Erinevalt välistest teguritest, mis peavad kahju tekitamiseks läbima keha esmase kaitsekihi (st naha), ei ole aga emotsioonidel vaja läbida ühtegi puhvrit, vaid need pääsevad otse organeid ja kanaleid kahjustama,» selgitab Kreet. Nii pääsebki viha mõjutama maksa, kurbus kopsusid, muretsemine põrna, hirmud neerusid ning elurõõmu puudumine südant. Oma värskes raamatus selgitab Kreet põhjalikult, kuidas mõjutavad emotsioonid ja tunded meie füüsilist tervist ning milliste meetodite abil vabastada enesesse kogunenud stressi, pingeid ja emotsionaalseid laenguid.

Kreet usub, et vastutus oma õnne, külluse ja hea tervise eest lasub igal inimesel endal. Selleks on meile antud vabadus valida ja toimetada oma sisetunde järgi. Elu saab, võib ja tohib olla kerge! «Minu kogemuse kohaselt teeb elamise kergeks kontakt looduse ja oma tõelise olemusega. Elamine looduserütme järgides. Enda jaoks õige raja äratundmine ja mööda seda liikumine – siis on sul võimalik väljendada oma potentsiaali osapooltele panustaval moel,» sõnab ta. «Tasub ka meeles pidada, et iga inimene annab endast alati parima – vastavalt oma teadlikkusele, hingehaavadele, sisemisele valule ning kogemuste pagasile, mida ta läbi elu kaasas tassib. See kehtib sinu enda, sinu vanemate, kolleegide, poliitikute ja kõikide teiste kohta. Kui sa kellegagi suheldes märkad eneses mõnda häirivat emotsiooni, siis püüa leida sellest olukorrast peegeldus iseendast, st vihje selle kohta, millega sul enda sisemaailmas tegeleda tasub. Seda meeles pidades väheneb ärritumise sagedus olulisel määral,» soovitab terapeut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles