«Grafomaania» tutvustab lugejale 30 noore kirjaniku eripalgelist loomingut

Raamatuportaal
Copy
Meie oleme Kirjanike Liidu noorte tuumik: Reijo Roos, Elisabeth Heinsalu, Emma Lotta Lõhmus, Krislyn Cassandra Laamann, Liisbet Urba ja Anna Maria Prokofjeva.
Meie oleme Kirjanike Liidu noorte tuumik: Reijo Roos, Elisabeth Heinsalu, Emma Lotta Lõhmus, Krislyn Cassandra Laamann, Liisbet Urba ja Anna Maria Prokofjeva. Foto: Anna-Maria Prokofjeva

Eesti Kirjanike Liidu noored avaldasid oma almanahhi «Grafomaania», mis hõlmab endas 30 noore autori loomingut ning ka hetki kirjanike liidu noorte esimesest tegevusaastast. «Grafomaania» esitlus toimub 1. juunil kell 19 Kirjanike maja musta laega saalis.

«Grafomaania» valmis vajadusest välja tuua noori kirjanikke. «Tuua päriselt Eesti inimesteni noorte loomingut. Näidata, kes meil siin praegu kirjutavad ja mida nad kirjutavad», on Kirjanike liidu noorte eestvedaja Reijo Roos selgitanud «Grafomaania» eesmärke. Nii luulet kui ka proosat sisaldav almanahh hakkab ilmuma igal kevadel.

Eesti Kirjanike Liidu noorte almanahh «Grafomaania».
Eesti Kirjanike Liidu noorte almanahh «Grafomaania». Foto: Raamat

Tekstide kogumiseks tegid Kirjanike liidu noored 2021. aasta lõpus yleskutse, kus palusid noortel kirjanikel almanahhi tarvis oma loomingut saata. Saadetud tekstidest tegi kuueliikmeline toimkond valiku ning lõpliku narratiivse järjestuse pani paika «Grafomaania» peatoimetaja Emma Lotta Lõhmus. Lõhmus on «Grafomaania» kirjeldamisel kasutanud sõnu «nooruslik» ja «energiline»: «Ta on nagu terviklik, aga samas ka fragmentaarne, eripalgeline. Iga autor on ikkagi oma nägu.» Peale loomingu leiab almanahhist ka Kirjanike liidu noorte synniloo ning jäädvustusi nende esimesest tegevusaastast.

Kirjanike liidu noored on 2021. aastal asutatud noorte loomeliit, mis toob noori kirjandusele lähemale. Peale «Grafomaania» koostamise korraldasid nad terve õppeaasta vältel Kirjanike majas iganädalast kirjandussyndmuste seeriat «noorte neljapäev», kus kohtuti kirjanikega, arutati kirjanduse yle ning kirjutati ka ise uusi tekste. Noorte neljapäevade teine hooaeg algab septembris. Kirjanike liidu noored pälvisid Tallinna 2021. aasta parima noorteyhenduse tiitli nominatsiooni.

«Grafomaania» peatoimetaja on Emma Lotta Lõhmus, toimetajad on Elisabeth Heinsalu, Krislyn Cassandra Laamann, Anna-Maria Prokofjeva, Reijo Roos ja Liisbet Urba. Almanahhi kujundaja on Mette Mari Kaljas, sisu- ja keeletoimetajad Jürgen Rooste ja Teele Kaldoja. Suur tänu kuulub ka kõikidele hooandjatele, kelle abiga oli võimalik «Grafomaania» välja anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles