Liigutav ja lugematõmbav lugu, mis pakub täiesti isesugust lugemiselamust

Raamatuportaal
Copy
Kunstnik Craig Thompson.
Kunstnik Craig Thompson. Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Craig Thompsoni graafilist romaani «Blankets. Lumeteki all».

Graafilisi romaane (või peaks siiski ütlema jutustusi) on meil ju ilmunud päris mitmeid. Meenuvad «Persepolis» ja «Maus» ja «Kahe heli vahel». Siiski pole Eestis tõsiseltvõetavat pildiribade kaudu lugeja kõnetamise kultuuri ollagi. On aastakümnete peale laotunud õhuke kultuurikihike, milles omajagu pärle sees, ent ei enamat. Ja ameerikapärane koomuskimaailm oma lugematute linastustega, mis järjepidevalt meiegi kinosid külastavad.

Craig Thompson, «Blankets. Lumeteki all».
Craig Thompson, «Blankets. Lumeteki all». Foto: Raamat

«Lumeteki all» tekitas mus esimest korda tunde, et päris nukrameelset ja täiskasvanulikku lugu on mõnes mõttes paremgi todamasti poolpildiraamatut pidi serveerida. Ja et saadav elamus on täiesti isesugune ning mitte kuidagi alaväärsem võrreldes nö päris raamatutega. Mingit nalja siin õigupoolest ei saa ning edasi antakse uutmoodi vaade Ameerika ühiskonnast kogu selle ainuomase jõmluse, religioossuse ning silmakirjalikkusega. Samas on «Lumeteki all» ka lugu armastusest ja peresuhetest ja noore inimese hakkamasaamisest tõrksas maailmas. Liigutav ja lugematõmbav lugu, kindlasti soovitatav kõigile, kes ühel või teisel põhjusel graafilistest jutustustest seni mööda või üle vaadanud.

Ja paneb tõepoolest mõtlema, et ses žanris võib leiduda veel peidetud väärtusi ja võimalusi arenemiseks, sellisi, millistest meil veel aimugi pole. Mis teeb meele rõõmsaks ja laseb tulevikult ehk elamusi oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles