SUVERAAMAT ⟩ Mats Soomre soovitab põnevat raamatut sellest, kuidas olla inimene tehisintellekti ajastul

Raamatuportaal
Copy
Mats Soomre.
Mats Soomre. Foto: Rauno Liivand

KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener, Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor lektor Mats Soomre soovitab suvelugemiseks põnevat raamatut sellest, kuidas olla inimene tehisintellekti ajastul. «See on raamat, mis eeldab kaasamõtlemist suurematel teemadel. Mõned tahavad reisil ja rannas mõelda. Ma ütleks, et võta see raamat reisile kaasa ja alusta lugemist. Reisil mine randa ja jätka lugemist!» soovitab ta.

«Elu 3.0», Max Tegmark

«See on aga selline spetsiifiline AI. Väga hea, et mõelda sügavamalt meist tulevikuvaates,» selgitab Soomre.

Max Tegmark, «Elu 3.0. Inimelu tehisintellekti ajajärgul».
Max Tegmark, «Elu 3.0. Inimelu tehisintellekti ajajärgul». Foto: Raamat

Max Tegmark on Massachusettsi Tehnikainstituudi füüsikaprofessor ning Future of Life Institute’i (Elu Tuleviku Instituut) president. Ta on esinenud kümnetes populaarteaduslikes filmides ning tema kirg ideede, seikluste ja põneva tuleviku vastu on nakkav.

Milliseks kujuneb inimkonna tulevik alates päevast, mil õnnestub luua üliinimlik tehisintellekt? Seni on TI arengustsenaariumid olnud üksnes kitsa teadlaste ringi arutada, Max Tegmark aga toob selle üliolulise küsimuse kogu maailma avalikkuse ette. Kosmilisi mõõtmeid võttev lugu räägib elu võimalikest tulevikustsenaariumidest meie universumis.

Raamatule on kirjutanud eessõna Jaan Tallinn, Future of Life Institute’i kaasasutaja: «Haarav raamat annab ainulaadse võimaluse osa saada ühest meie aja põnevamast ja tähtsamast teemast – inimelu kestvuse stsenaariumist tehisintellekti ajajärgul. Ühiskondlik debatt tehisintellekti plahvatuslikust või järkjärgulisest arengust, riskide maandamisest, muutustest tööjõuturul, riikide haavatavatest demokraatiatest, relvasüsteemide autonoomsusest või inimkonna arengusuundadest käesolevas ajas aitab kindlustada, et isegi potentsiaalselt kontrolli alt väljunud tehisintellekti puhul oleks tema arusaam heast tulevikust sama mis inimestel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles