Mäletad telesarja «Väike maja preerias»? Eesti keeles ilmub nüüd kogu romaanisari

Raamatuportaal
Copy
«Väike maja preerias» postmark.
«Väike maja preerias» postmark. Foto: Shutterstock

Eesti Raamat pakub oma lugejatele taaskohtumist tuttavate tegelastega armastatud raamatusarjast «Väike maja preerias», mis jutustab Ingallsi perekonna seiklustest 19. sajandi lõpu Metsikus Läänes.

«Väike maja preerias»

Laura Ingalls Wilder, «Väike maja preerias».
Laura Ingalls Wilder, «Väike maja preerias». Foto: Raamat

Sarja nimiraamat algab Ingallside pere lahkumisega Wisconsinist. Puldanvankris rännatakse läände, kuni jõutakse preeriasse, mis on senini olnud indiaanlaste maa. Sellele viljakale maale ehitab papa perele maja, loomadele talli, käib jahil ja linnas kaupa toomas ning mamma ja tüdrukud hoolitsevad majapidamise eest.

Elu tundub minevat järjest paremaks. 6-aastasel Laural on terast silma kõige ümbritseva märkamiseks, olgu need väikesed jänesepojad kõrgel rohus, salapärased hääled pimedas öös või hirmutavad punanahad.

Perel tuleb silmitsi seista mitme ohtliku olukorraga, muuhulgas hundikarja, malaaria ja preeriapõlenguga, ent koos saadakse kõigest üle.

Armastav ja kokkuhoidev pere peab raamatu lõpus siiski jälle teele asuma, sest vastasseis uusasukate ja indiaanlaste vahel muudab elu preerias järjest ebaturvalisemaks.

«Hõbejärve rannal»

Laura Ingalls Wilder, «Hõbejärve rannal».
Laura Ingalls Wilder, «Hõbejärve rannal». Foto: Raamat

Raamatu tegevus toimub veidi enam kui ühe aasta jooksul, alates sellest, kui Laura on 12-aastane ja perekond kolib Minnesotast Plum Creekist Lõuna-Dakota osariiki. See on nende esimene rongireis ja tüdrukud on põnevil selle uue transpordiliigi uudsusest, mis suudab mõne tunniga läbida vahemaa, milleks hobusel kuluks terve päev.

Pärast Dakota territooriumile kolimist elab perekond esmalt sugulaste juures raudteelaagris, kus pereisa töötab raamatupidajana. Laura vanem õde Mary on jäänud võitlusest sarlakitega pimedaks, isa palub Laural õele «silmadeks olla» ja aidata tal olukorraga kohaneda. Romaan tutvustab ka Laura noorimat õde Grace’i.

Laura ja tema onutütar Lena mängivad koos, kui töö (pesupesemine, lehmalüpsmine) on tehtud, Laura sõidab esimest korda hobusega.

Pere veedab pika talve maamõõtja majas ja kevadel hakkab isa poodi ehitama. See on esimene hoone, millest saab De Smeti linn.

Ühel selgel talveööl käivad Laura ja Carrie Hõbejärve ääres kuuvalgel jalutamas ja kohtavad hunti. Kui isa järgmisel päeval hunti küttima läheb, avastab ta nende kodutalu jaoks ideaalselt sobiva koha. Sinna hakkabki pere oma uut kodu rajama.

Armas sari lapsepõlvest

Laura Ingalls Wilder (1867–1957) sai Ameerikas tunnustatud kirjanikuks alles pensionieas, kui alustas 65-aastaselt noorsoole mõeldud romaanisarja, mille ainet ammutas omaenda lapsepõlvest – mälestustest, mis seotud asunikupere üleelamiste ja seiklustega Metsikus Läänes ülemöödunud sajandi lõpus.

Sarja raamatutest on tehtud lugematult kordustrükke, dramatiseeringuid ja telesarju, populaarseim neist meilgi ETV eetris olnud «Väike maja preerias». Kõik need raamatud jutustavad Ingallsi perekonna seiklustest ülemöödunud sajandi (1870–1894) lõpupoole Metsikus Läänes.

See on looduslähedane, lihtne, kuid tervislik maaelu, mis tänapäeva linnalastele võib tunduda lausa muinasjutuna. Kuigi tegevus toimub 19. sajandil, on see huvitav ka tänapäeva lugejale. See õpetab raskete aegadega toimetulekut, olema julge ja lahke ning hindama perekonna olulisust.

Kirjastus Eesti Raamat avaldab sarja kõik raamatud samasuguses kujunduses ja formaadis 2022.–2023. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles