Meelespea rahulolevama elu jaoks: oma emotsioonide eest vastutad vaid sina ise

Raamatuportaal
Copy

Mis on energia?

Rosin-Pindmaa selgitab, et kõik koosneb energiast. Iga sinu keharakk koosneb energiast ning neid toidab energia. Sina ja kõik sind ümbritsev (sissehingatav õhk, maapind su jalge all, tool, millel istud, ning kõik muu) koosneb energiast.

Oled imeväike murdosa haruldasest, neljast protsendist energiast, mis on võtnud füüsilise vormi. Füüsikute sõnul on 96 protsenti universumis leiduvast energiast vormitu, käega katsutamatu, palja silmaga nähtamatu (vähemalt enamiku jaoks).

Rosin-Pindmaa sõnab, et meist igaühel on võimalik muuta energiavoogusid oma kehas ning seeläbi ka oma isiklikku reaalsust.

«Tihtipeale, kui räägitakse sellest, et emotsioone ei peaks alla suruma, kuna see kahjustab energia vaba liikumist, unustatakse mainida teine äärmus, mis samuti loob disharmooniat. Nimelt, kui lased emotsioonidel kasvada üle pea ja oled ennast väljendades täielikult emotsioonide meelevallas, siis ka see tekitab blokeeringuid, mis ei lase energial vabalt voolata. Kui sinu energia liikumine saab pikaajaliselt takistatud, hakkab see mõjutama keha võimet toimida optimaalselt ning suutlikkust püsida terve,» selgitab ta.

Energia jäävuse seadus

Nüüd meenutame hetkeks seda kooli füüsikatundi, kus räägiti energia jäävusest. Selle loodusseaduse kohaselt energia ei teki ega kao iseenesest, vaid see võib muunduda ühest liigist teise või kanduda ühelt kehalt teisele. Ka iga kogemusega seonduv energia peab kuhugi liikuma või salvestuma.

Rosin-Pindmaa toob näiteks - kui vaidled kellegagi vihaselt, siis sinus liikuv energia saab sellest kogemusest mõjutatud. Sõltuvalt kogemuse intensiivsusest ning sellest, kui sageli see emotsioon saab käivitatud, salvestub sinusse nende kogemuste emotsionaalne energia.

Hiina meditsiini teooria seisukohalt tähendab tervis seda, et sinus olev qi liigub vabalt ja takistusteta. Seega, haigussümptomid on selle märgiks, et energia liikumine sinu energiakanalites on blokeeritud, takistatud, liigne, ebapiisav või tasakaalustamata.

Haigussümptomi tekitajaks võib olla kas väline tegur (nt külmus, tuul, niiskus, kuumus), sisemine tegur (emotsioonid) või muud tegurid. Muude tegurite hulka kuuluvad traumad, infektsioonid, vähene füüsiline aktiivsus, ületöötamine, füüsiline ülepingutus, ebapiisav puhkus, liigne alkoholi tarbimine, ülemäärane või liiga vähene seksuaalne aktiivsus, vale toitumine, parasiidid, vale ravi, mürgid ja konstitutsioonilised (st geneetilised) tegurid.

Sümptomi ilmnemine on Rosin-Pindmaa sõnul signaal tasakaalutusest – energia blokeeringust, vähesusest või liiasusest. Liiga tugevad või väljendamata või allasurutud emotsioonid nõrgestavad qi´d ja soodustavad seeläbi haigussümptomite teket erinevatel tasanditel.

Näiteks liigne söögiisu või sõltuvus millestki võib olla märk rõõmu vähesusest. Kui otsime obsessiivsel moel õnne, loob see tasakaalutust, mis võib ilmneda sõltuvusena. Sealjuures on teada, et sõltuvusele järeleandmine (näiteks seitsmenda koogitüki söömine) ei too kaasa rõõmu- või rahulolutunnet, mida taga ajame. Vähemalt mitte pikaajaliselt. Hetkeks võib küll tekkida petlik rahulolutunne, kuid see haihtub üsna ruttu. Puhta rõõmu ilmnemise eelduseks on tasakaalus südameenergia.

«Ühesõnaga, kui soovid kogeda sisemist rahu, elurõõmu ja rahulolu, on vaja tasakaalu sinu energiasüsteemis. Kuigi väliste tegurite suhtes me ei saa end alati kaitsta, on meil siiski enamikel juhtudel võimalik end riidesse panna vastavalt ilmastikunähtudele. Ning lisaks õigele riietusele on sul võimalik valida emotsionaalse tasakaalu eest hoolitsemine. Kindlamast kindel on selle juures see, et oma emotsioonide eest vastutad üksnes sina ise. Enda emotsioonidega tegeleda on võimalik ainult sinul. Samamoodi nagu ei saa keegi teine teha sinu eest kõhulihaste või biitsepsi tugevdamise harjutusi, ei saa mitte keegi teine teha sinu eest ära tööd sinu emotsioonidega. Terapeut saab sind sellel teekonnal küll juhendada ja toetada, kuid tööd tuleb sul teha endal,» kirjutab Rosin-Pindmaa oma raamatus.

Meelespea rahulolevama elu jaoks:

  • Puhta rõõmu ilmnemise eelduseks on tasakaalus südameenergia.

  • Kui soovid kogeda sisemist rahu, elurõõmu ja rahulolu, on vaja tasakaalu sinu energiasüsteemis.

  • Oma emotsioonide eest vastutad vaid sina ise, hoolitse oma emotsionaalse tasakaalu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles