Puhkus ootab ukse ees? Neli head nippi, kuidas maksimaalselt puhata

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

«On ammune tõde, et puhkuse arvelt tehtud aja kokkuhoid on üks peamisi läbipõlemissündroomi põhjustajaid,» ütleb psühholoog Toivo Niiberg.

Eestlastele võib omaseks pidada seda, et puhkust kasutatakse sageli kõigi tegemata tööde lõpuni viimiseks, ent ka puhkusesse tuleks tõsiselt suhtuda – iseäranis siis, kui igapäevaselt kogetakse üleväsimust või liigset stressi. «On väga oluline, et puhkust oleks tõesti täiel määral kasutatud lõõgastumiseks ja vaba aja nautimiseks,» rõhutab Niiberg, kes annab oma raamatus «Ela ja küsi!» nõu, kuidas puhkusest maksimumi võtta.

  • Puhkust peetakse parimaks, kui see kestab 2−3 nädalat. Tööd ei ole otstarbekas puhkusele kaasa võtta – mererannas töömeilide lugemine tekitab üleliigseid pingeid ja need ei lase mõtetel tööst eemal püsida. Samuti ei ole mõistlik kavandada puhkuse ajaks ülemäära palju ja aktiivseid tegevusi või teha remondiplaane. Kui puhkus on võimaldanud kehal ja vaimul maksimaalselt taastuda, siis on ka tööstress, perestress ja pinged väiksemad.

  • Luba endale ka puhkust, kus ei pea silma peal hoidma lastel ega loomadel. Kvaliteetaeg iseenda või oma armsa inimesega on tõeline akude laadija! Lisaks sellele ei pruugi lapsed tahtagi kõikjale kaasa tulla. «Viimasel ajal ei lähtu noored vanemad niivõrd lapse soovidest ja vajadustest, kuivõrd enda huvidest, et nad saaksid, hoolimata sellest, et neil on lapsed, elada mitmekülgset elu,» nendib Niiberg, hoiatades, et väikelapsega koos palmide alla puhkusele minek võib lõppeda hilisema abielulahutusega. «Me kõik vajame puhkust ja vaheldust ning veidikeseks ka teiste seltskonda või lihtsalt romantilist paarisuhet ilma vahelesegajateta.»

  • Hoia tasakaalu aktiivse ja passiivse puhkuse vahel. «Lihtsalt lesides tulevad sageli pähe rumalad mõtted, tekivad süümepiinad raisatud ajast, millele lisandub veel liigse lebamise luuvalu. Leia selle asemel üles oma unustatud hobid: laula, tantsi, etle ja näitle, kogu marke ja märke, kollektsioneeri ilusaid hetki ja retki, tee maitsvat süüa ning kingi endale kommi ja lilli,» soovitab Niiberg.

  • Kosuta oma keha nii vaimse kui ka füüsilise puhkusega. Niiberg leiab, et näiteks reisimine vahva seltskonnaga pakub piisavalt mõlemat. «Ka süsteemne trenn vahelduvalt teatri, kino ja näituste külastamisega, huvitava raamatu lugemisega ning lihtsalt sõpradega koos olemisega annab isegi igale töönädalale oma võlu. Ja miks ka mitte mõnd televisioonisaadet või seebikatki vaadata – vahel on vaja ju lihtsalt end välja lülitada ja kellegi teisega samastuda. Tunne elust rõõmu!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles