Joogaõpetajad selgitavad: miks tasub proovida joogat?

Raamatuportaal
Copy
Silja Siller.
Silja Siller. Foto: Jana Laigo

Kirjastus Helios on andnud välja Nancy J. Hajeski kirjutatud «Põhjaliku jooga käsiraamatu», kust leiab ohtralt joogapoose, mida iseseisvalt teha. Joogaõpetajad kinnitavad, et joogaga tasub kindlasti algust teha, kuid siiski tasub raamatust õppides silmas pidada, et käia mõned korradki õpetaja juures, et poosid oleksid korrektsed. Viis joogaõpetajat selgitavad, miks ka sina võiksid joogat proovida.

Joogaõpetaja Silja Siller: joogal on sadu kasutegureid

Joogaõpetaja Silja Siller ütleb, et joogal on sadu kasutegureid, ent kuidas praktika igale inimesele kasulik on, sõltub juba inimesest, tema väljakutsetest ja tema vajadustest. Silja ise tunneb iga kord matile astudes, et on pärast praktikat parem inimene - parem versioon iseendast.

«See on hindamatu väärtus, mida jooga minule pakub. Ma olen kindlasti rohkem kohal ja teadlikum, mu hingamine ja närvisüsteem on rahulikumad ning ennekõike, ma luban endal olla mina ise,» kirjeldab ta.

Nancy J. Hajesk, «Põhjalik jooga käsiraamat».
Nancy J. Hajesk, «Põhjalik jooga käsiraamat». Foto: Raamat

Miks võiks joogaga tegeleda - jooga sobib nii füüsiliseks treeninguks, enda sisse piilumiseks kui oma sisemise maailma süvendamiseks ja endale pai tegemiseks; jooga on füüsiline ja vaimne teraapia ning meditatsioon, väärtused ja suhtumine. Ta sõnab, et joogaga võiks tegeleda siis, kui tekib tahtmine midagi enamat kogeda, tunnetada oma keha, avastada enda sees paindlikkus – kusjuures mitte ilmtingimata füüsiline - sest kõige olulisem on see kahe kõrva vahel olev paindlikkus, ja soov leida rahu või vastupidi kogeda energiat.

Joogaõpetaja Tiit Trofimov: jooga toetab nii vaimset kui füüsilist tervist

Joogaõpetaja Tiit Trofimov ütleb, et jooga aitab avada keha allasurutud blokeeringutest, avab emotsionaalkeha, hoiab rühi korras, venitab keha jäikusest lahti, teeb keha paindlikumaks, hoiab ülekaalu ära, treenib sise- ja välislihaseid, õpetab uuesti hingama, vähendab stressi ja hoiab meele selge ja rahulikuna.

Küll aga pole jooga päris ohtudeta – Tiit rõhutab, et on oluline endale mitte seada liiga kiireid ja suuri eesmärke keha osas. Keha tuleb avada rahulikult ja vaikselt, et vigastusi vältida. Jooga hakkab ka avama emotsionaalkeha ja seoses sellega ei tohi emotsioone ka jälle alla suruda. Ta lisab, et joogaga alustades võib alguses esineda mingite nähtude ägenemisi, mis taastuvad kiiresti, kui selle taha ei põgene ja pooleli ei jäta.

Joogatreener Mai-Liis Kivistik: joogamatil toimuv peegeldab argielu

Joogatreener Mai-Liis Kivistik sõnab, et jooga harrastamiseks on loomulikult mitmeid põhjuseid, mida ei saa tähtsusejärjekorda panna, kuid peamised on need:

  • kehahoiu parandamine;

  • kehataju arendamine;

  • lihasjõu suurendamine;

  • liigeste liikuvuse parendamine;

  • südameveresoonkonna tugevdamine;

  • stressi vähendamine;

  • seedimise toetamine;

  • valu leevendamine;

  • immuunsuse tugevdamine.

Kuid pea silmas seda, et üle valu ei tohi kunagi ühtegi harjutust sooritada. Kehale tuleb aega anda ja regulaarselt joogat praktiseerida, siis tulevad ka tulemused. Märka iseenda liikumist asanate vahel ning seda, mis sind kinni hoiab, astumaks sammukese sügavamale oma isiklikus praktikas. Kõik, mis toimub joogamatil, on peegeldus argielust ja vastupidi.

Joogaõpetaja Gina Bergmann: jooga on näidanud mulle, kes ma tegelikult olen

Joogaõpetaja Gina Bergmann toob välja, et joogaga tegelemise põhjused võivad olla puhtalt füüsilised: maandada stressi, elada tervislikumat elu, olla lihtsalt «moodne», joogat harrastatakse ka arsti määratud taastusravina.

Lisaks viib jooga meid lähemale iseendale. See on teekond, mis annab teadmise, et miski siin elus pole ideaalne, ka meie mitte.

Gina rõhutab ka, et ainult üks osa joogast toimub matil. Palju suurem ja olulisem praktiseerimine toimub siis kui me oleme astunud matilt maha oma igapäeva toimetuste juurde. Jooga ei ole ainult matil asendite võtmine ja hingamine, töö füüsilise kehaga, sellest kujuneb elustiil, mis kandub ka sinu igapäeva tegemistesse, kuidas suhtume oma pereliikmetesse, töökaaslastesse, poemüüjasse toidupoes või kohvikus kõrvallauas istuvasse inimesse kes kogemata sulle kohvi peale ajab.

Joogaõpetaja Merit Raju: jooga kasutegurid on paindlikum ja tugevam keha ning tervis

Joogaõpetaja Merit Raju loetleb, et jooga kasutegurid on paindlikum, tugevam keha, energilisus ja tervis. Jooga õpetab rahulikku meelt hoidma, ennast tunnetama, ebaõnnestumistega toime tulema, oma emotsioone juhtima, tervislikumaid elustiilivalikuid tegema.

Samas peab arvestama sellega, et kui oma keha ei tunneta, võib endale liiga teha. Merit paneb südamele, et jooga ei ole võistlus.

Merit tõdeb, et kuna jooga on olnud pikalt tema elu, mõtteviisi ja elustiili osa, on see saanud osaks temast ja tema identiteedist. Keeruline on lahterdada, mida on tema ellu toonud just jooga, aga ta kinnitab, et 10 aastat tagasi sünnitades oli talle küll selge, et kõik, mis selles protsessis tundus kerge ja lihtne, oli tänu joogale, teadlikkusele oma kehast ja hingamise valitsemisele. Abi oli joogast ka vastsündinuga ja esimestel emaks olemise aastatel. Aga ka viimastel aastatel on kõikidest meelerahu tehnikatest olnud ühiskonnas palju abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles