2 retsepti kirsilehtedest, mida saab kasutada levinud terviseprobleemide ravimiseks

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Aili Paju.
Aili Paju. Foto: Margus Ansu

Meie aedades kasvavad viljapuud: kirsid, ploomid, pirnid, õunad on kõik head ravimid paljude haiguste vastu. Kui viljade valmimist tuleb veel oodata, siis lehtede kogumiseks on praegu just õige aeg. Mõned nõuanded Aili Paju raamatust «Apteek aias», kuidas kirsilehti ravimiseks kasutada.

Kirsil on antiseptiline ja röga lahtistav toime, mis aitab angiini, kurgupõletiku, bronhiidi ja kopsupõletiku korral. Kirss on hea palavikulangetaja.

Aili Paju, «Apteek aias».
Aili Paju, «Apteek aias». Foto: Raamat

Kirsid korrastavad seedetegevust ja vähendavad käärimist sooltes, eriti soovitatakse neid krooniliste soolepõletike ja sooletegevuse loiduse korral.

Et kirsid soodustavad liigsete soolade, kusihappe ja vee eemaldamist organismist, tarvitatakse neid liigese- ja luuvalude korral, samuti tursete tekkimisel.

On viiteid ka kirsside krambivastasele, rahustavale ja vererõhku alandavale toimele.

Kirsse on tarvitatud nahaaluste verevalumite, verejooksude ja väheveresuse korral. Ka viirushepatiidi (kollatõve) järelravis on ilmnenud kirsside kasulikkus.

TÕMMIS KÜLMETUSE VASTU

Külmetushaiguste korral valmistatakse tõmmis kas kuivatatud peenestatud lehtedest, vartest, võrsetest või kuivatatud marjadest. Selleks võetakse kaks supilusikatäit kirsilehti (tõhusam on koos mustasõstralehtedega), lisatakse kaks klaasitäit keeva vett ning lastakse kaane all kaks tundi tõmmata. Seejärel soojendatakse vajaduse korral nõrgal tulel, kurnatakse ja juuakse lonkshaaval ära. Kahe klaasi keeva vee kohta võetakse 15-20 kuivatatud marja ja lastakse neli tundi tõmmata.

Kui on naturaalmahla, lisatakse poolele klaasile mahlale keeva vett ja juuakse kohe ära.

Keedis kirsilehtedest on tõhus verejooksude peataja (näiteks vererohke menstruatsiooni korral).

TÕMMIS KÕHU KORRASTAMISEKS

Sooletegevuse korrastamiseks (ka luuvalude vähendamiseks) võetakse 4 supilusikatäit kirsilehti, -võrseid või -varsi (või 50 g kuivatatud vilju), lisatakse üks liiter keeva vett ja jäetakse kuueks tunniks seisma. Seejärel kurnatakse ja juuakse jahedalt, kokku 3-4 tassitäit päeva jooksul.

Gaasivalude vähendamiseks kõlbab veega lahjendatud värske kirsimahl ka lastele.

***

Pikemalt saab lugeda Aili Paju raamatust «Apteek aias», kus on kirjeldatud 50 meie koduaias kasvava taime raviomadusi. Need puuviljad, marjad, köögiviljad, maitse- ja ilutaimed on toidulaual hinnatud ja au sees, kuid vähem teatakse nende tervistavast toimest ja raviomadustest. Raamatus antaksegi nõu, kuidas neid tarvitada nii tervislikuks toiduks kui haiguste ennetamiseks ja raviks. Autorilt on varasemalt ilmunud raamatud «Kui taimed räägiksid», «Mestis taimede väega», «Tagasi Tuulemaale» jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles