Tallinna Keskraamatukogus alustati ettevalmistusi uute iseteeninduslahenduste kasutuselevõtuks

Raamatuportaal
Copy
Foto: Tallinna Keskraamatukogu

Sellel nädalal algas Tallinna Keskraamatukogu osakondades ja haruraamatukogudes suuremahuline üleminek RFID teavikutuvastussüsteemile, mis võimaldab kasutusele võtta mitmed kaasaegsed iseteeninduslahendused. Juba sügisel peaksid osade raamatukogude juurde jõudma välitingimustes paiknevad laenutuskapid ja teenindussaalidesse esimesed iseteenindusautomaadid.

«Meie raamatukogu osakondades ja suuremates haruraamatukogudes käib praegu vilgas tegevus, sest igasse raamatukogu teavikusse on vaja kleepida RFID kiip, mis hakkab tulevikus asendama seniseid vöötkoode,» selgitas teenindusdirektor Triinu Seppam-Saar. «Tulevased raamatukoguhoidjate töökohad ja iseteenindusseadmed on võimelised kiipidelt lugema mitme teaviku info korraga, muutes teavikute laenamise ja tagastamise oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks. Nii on palju mugavam lugejatele ja raamatukoguhoidjad saavad juurde aega, et tegeleda rohkem nõustamise, koolitamise, ürituste korraldamise ja muu sisulise tööga.»

Foto: Tallinna Keskraamatukogu

Kiipide kleepimine on mahukas ja aeganõudev ettevõtmine, kuna Tallinna Keskraamatukogu kogus on kokku üle 860 000 teaviku. Kõik osakonnad ja haruraamatukogud jäävad kiibistamise ajaks avatuks ning teenindust protsess oluliselt ei sega. Raamatukogu palub vabandust võimalike ebamugavuste pärast.

Kokku võtab RFID teavikutuvastussüsteemile üleminek ja iseteenindusseadmete saabumine aega ca kolm aastat. Igas linnaosas paigaldatakse ühe raamatukogu juurde laenutuskapp, mis võimaldab sinna tellitud teavikud kätte saada kontaktivabalt ja endale sobival ajal ööpäevaringselt. Järk-järgult saavad kõik Tallinna Keskraamatukogu osakonnad ja 17 haruraamatukogu oma teenindussaalidesse iseteenindusautomaadid, kus saab ilma raamatukoguhoidja vahenduseta teavikuid laenata, ja «targad» tagastusriiulid, mis võimaldavad teavikute kiiret ja mugavat tagastamist.

Et RFID teavikutuvastussüsteemile üleminek oleks võimalikult sujuv ja iseteenindusseadmed saaks võimalikult kiirelt kasutusele võtta, aitavad Tallinna Keskraamatukogus teavikuid kiibistada ka vabatahtlikud. Raamatukogu on väga tänulik kõigile, kes saavad kaasa lüüa ja panustavad sellesse, et raamatukoguteenus muutuks nende endi ja kaaslinlaste jaoks oluliselt kiiremaks, paindlikumaks ja viiruste leviku perioodil ka turvalisemaks. Kellel on huvi raamatukogu tegemistele kaasa aidata, palutakse kontakteeruda raamatukogu veebilehe vormi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles