EKSPERT SOOVITAB 6 muinasjutuseiklust, mis teevad laste jaaniaja maagiliseks

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Koolitunnistused on kätte jagatud ja kosutav suvi ootab ees. Meri tahab suplemist, maasikad söömist, suvesoe nautimist – milline muinasjutt! Et ses suvises muinasloos oleks veelgi rohkem värve, maitseid, tundeid, soovitame lugeda fantaasialugusid, milles ohtralt lummavaid kangelasi, olgu need siis kollid, ükssarvikud või vaprad lapsed, peadpööritavaid seiklusi nii maa all kui õhus ja ohtralt ivasid, mida edasisse ellu kaasa võtta. Sobib ju ees ootav maagiline suvine pööripäev, mis viib mõtted kõigele, mis kaunis, fantaasiaküllane ja rikkalik, muinaslugudega taaskohtumiseks kui valatult.

Annet Schaap, «Milla ja mere lapsed».
Annet Schaap, «Milla ja mere lapsed». Foto: Raamat

1. «Milla ja mere lapsed»

Annet Schaap 

Tõlkinud Kairi Look

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Igal õhtul süütab Milla tuletornis tule, et laevad leiaksid turvalise tee sadamasse. Milla süütab tule oma tuletornivahist isa eest, et tema oma ühe jalaga treppe mõõtma ei peaks. Ehk on isa siis, kui tüdruk teda rohkem aitab, ka paremas tujus, mõtleb Milla. Kord aga, kui tuletikud otsa on saanud ja torm lähenemas, jääb tuletornis tuli süütamata ja laev sõidab karile. Et kahjusid hüvitada, tuleb Millal asuda tööle Musta Villasse, kus külarahva arvates elab koletis.

***

Ben Miller, «Päev, mil ma kukkusin muinasjuttu».
Ben Miller, «Päev, mil ma kukkusin muinasjuttu». Foto: Raamat

2. «Päev, mil ma kukkusin muinasjuttu»

Ben Miller 

Illustreerinud Daniela Jaglenka Terrazzini

Tõlkinud Jüri Kolk

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Lana on ikka armastanud muinasjutte kuulata, eriti meeldis talle seda teha koos vanema vennaga. Nüüd aga, kui Harrison on suureks kasvanud ja kogu aeg õppima peab, tunneb Lana end hüljatuna. Kui ta siis kord aga koos emaga üleöö linna serva kerkinud supermarketisse läheb ja sealt vana muinasjuturaamatu kaasa toob, ei oska ta aimatagi, millised seiklused teda ees ootavad, kui ta teose avab. Kas need lood, kuhu Lana satub, on aga õnneliku lõpuga nagu muinaslood tavaliselt?

***

Katherine Applegate, «Ümikarude küla».
Katherine Applegate, «Ümikarude küla». Foto: Raamat

3. «Ümikarude küla»

Katherine Applegate 

Illustreerinud Charles Santoso

Tõlkinud Kristina Uluots

Kirjastus Varrak

2022

11-aastaseks saav Willodeen on kaotanud laastavas tulekahjus oma perekonna, nagu paljud teisedki tema külast. Üksindust ja loodust armastava tüdruku võtavad enda hoolde naabrinaised Birdie ja Mae. Samamoodi pakuvad nad kodu ja hoolt tulekahjus kannatanud ümikarule Duuzuule. See külakese maskottloom meeldib kõigile kohalikele, ainult Willodeenile meeldivad kisakõrid rohkem, mis sellest, et teised neid põlgavad. Põlgavad koguni niipalju, et on altid neid tasu eest hävitama. Kui siis lisaks ohjeldamatutele mudavooludele, palavikutõbedele ja põudadele ka küla turismiatraktsiooniks kujunenud ümikarude kogukond kokku kuivama hakkab, otsustab tüdruk küsimustele vastused leida.

***

Tuutikki Tolonen, «Kollitunnel».
Tuutikki Tolonen, «Kollitunnel». Foto: Raamat

4. «Kollitunnel»

Tuutikki Tolonen 

Illustreerinud Pasi Pitkänen

Tõlkinud Ave Leek

Kirjastus Tiritamm

2022

Maiki tahab minna vastukülaskäigule armsa kolli Grahi juurde, kuid jõudnud maa-alusesse tunnelisse, on Grah äkki kadunud ja tüdruku üksi jätnud. Kollitunneli Väravavalvur lubab Maiki kollide juurde viia. Kui tüdruku õde Hilla ja vend Kaupo soovivad Maikile järgneda, ei leia nad enam ühtäkki ust, mille kaudu Maiki tunnelisse kadus. Kas lapsed saavad veel kokku? Kas Maiki leiab Grahi ja saab teada, kuidas elab tema hea sõber?

Sarja esimene osa «Kollivalve» ilmus 2017. aastal.

***

A. F. Steadman, «Skandar ja ükssarvikuvaras».
A. F. Steadman, «Skandar ja ükssarvikuvaras». Foto: Raamat

5. «Skandar ja ükssarvikuvaras»

A. F. Steadman 

Tõlkinud Kristina Uluots

Kirjastus Varrak

2022

Skandar Smith pole kunagi elus tahtnud muud, kui saada ükssarvikuratsanikuks. Selleks tuleb küll kolida Saarele ja olla eraldatud oma perekonnast. Tuleb olla sinu välja valinud ükssarviku koorumise juures ja luua temaga ainulaadne side, mis võimaldab tema taltsutamist. Just nüüd, mil poisil on täitumas 13. eluaasta, võib tema olla üks neist, kes saavad selle suurepärase võimaluse osaliseks. Siis aga selgub, et Skandarit ei taheta lasta eksamitele, mis lubaks tal ratsanikuks kandideerida. Õnneks on aga kõige meeleheitlikumalgi hetkel abi olemas.

***

Lucy Strange, «Ööbikumetsa saladus».
Lucy Strange, «Ööbikumetsa saladus». Foto: Raamat

6. «Ööbikumetsa saladus»

Lucy Strange 

Illustreerinud Helen Crawford-White

Tõlkinud Tiina Kanarbik

Kirjastus Hea Lugu

2022

Pärast kodumaja põlengut kolib 12-aastane Henrietta koos oma vanematega mere ääres asuvasse Lootuse majja. Kuna tulekahjus hukkus ka tüdruku vend, on perekond leinast murtud. Isa sukeldub töösse ning ema tabanud närvivapustus, mis ei lase oma vastsündinud tütre eest hoolitseda, Henriettast rääkimata, nõuab lausa arstlikku sekkumist. Oma perekonna kaotamise valuga üksi jäänud tüdruk tunneb, et peab oma vanemad ja pisiõe taas kokku tooma, kuid ei tea, kuidas seda teha. Seltsiks hukkunud vennaga ühiselt kogetud lood, satub ta lahendusviise otsides maja ümbritsevasse müstilisse Ööbikumetsa, mis esialgu tundub tüdrukut veel enam segadusse ajavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles