8 armastusromaani, mis on ka kirjanduslikult nauditavad

Foto: Shutterstock
Raamatuportaal
Copy

Tahad lugedes kogeda suuri tundeid ja mõtiskleda armastuse üle, kuid ei taha oma aega raisata pealiskaudsele ja liialt kergele kirjatükile? Armastusest on kirjutatud küll ja veel, see on teema, mis puudutab kõiki. Kuid alati polegi nii lihtne raamatukogust õige raamat üles leida. Selleks, et suvelugemise valikut veidi lihtsamaks teha, on siin mõned teosed, mis kõnelevad armastusest ja milles on ka sügavust. Kes soovib, see loeb!

Betti Alver, «Tuulearmuke».
Betti Alver, «Tuulearmuke». Foto: Raamat

«Tuulearmuke»

Betti Alver

Loodus

1927

Romaan vaatleb noorte elu 1920-ndate aastate Eestis. Raamatu peategelane Lea on äsja kahekümneaastaseks saanud noor neiu, kes õpib konservatooriumis klaverit. Iga päev konservatooriumist tulles märkab ta puiesteel väikest poisikest koeraga, kes näib teda ootavat. Kes on see kummaline poisike, kes talle esmakordsel kohtumisel niiskeil silmil vastu jooksis?

Alveri esimene olulisem teos (1927), mille ta kirjutas gümnaasiumi lõpuklassis. Sellest sai tõeline bestseller, edu ajendas noort tütarlast kirjanikuks pürgima. Selle eest sai ta ka «Looduse» romaanivõistlusel II koha.

***

Milan Kundera, «Olemise talumatu kergus».
Milan Kundera, «Olemise talumatu kergus». Foto: Raamat

«Olemise talumatu kergus»

Milan Kundera 

Tõlkinud Leo Metsar

Kirjastus Varrak

2017

Milan Kundera romaan «Olemise talumatu kergus» jutustab loo noore naise Tereza ja tema arstist elukaaslase Tomáše suhtest. Hoolimata sügavatest tunnetest Tereza vastu ei suuda Tomáš lakata kohtumast teiste naistega, seal hulgas kunstnik Sabinaga, kellega teda ühendab eluaegne sõprus. Teise olulise loona tõuseb esile Šveitsi emigreerunud Sabina suhe idealistliku akadeemiku Franziga.

Rabavalt selge pilguga, tundlikult, ent vähimagi sentimentaalsuseta kirjeldab Kundera oma vastuokslike ihade ja hirmudega tegelasi ning nende maailma, mida iseloomustab veendumus, et inimelu ei kordu ja seega pole ühelgi teol tegelikult tähtsust.

***

Gabriel Garcia Marquez.
Gabriel Garcia Marquez. Foto: STEFAN WALLGREN/AFP/Scanpix

«Armastus koolera ajal»

Gabriel Garcia Marquez

Tõlkinud Marin Mõttus

Kirjastus Eesti Raamat

1995/2006 

1985. aastal ilmunud romaan «Armastus koolera ajal» kuulub autori olulisemate teoste hulka. Selle ajalisteks raamideks on XIX sajandi keskpaik kuni XX sajandi 20.-30. aastateni ning tegevuspaigaks üks Colombia rannikulinn.

Paralleelselt Florentino Ariza ja Fermina Daza suure armastuse looga kulgeb romaanis veel üks lugu - iseseisva Colombia riigi ajalugu.

***

«Normaalsed inimesed»

Sally Rooney, «Normaalsed inimesed».
Sally Rooney, «Normaalsed inimesed». Foto: Kirjastus Varrak

Sally Rooney

Tõlkinud Reti Maria Vahtrik

Kirjastus Varrak

2021

Marianne on noor, jõukas ja intelligentne autsaider. Connell on poiss, kes vaatamata oma pere vaesusele ja halvale mainele kõigile meeldib. Kooliõest ja -vennast saavad ootamatult sõbrad, hiljem armastajad, ent kui väikelinnaelu asendub Dublini tudengimeluga, paistab minevik seljataha jäävat. Mis juhtub, kui pöörasest kiindumusest kujuneb võimu, ühiskondliku klassi ja enesepettuse lahingutander?

«Normaalsed inimesed» on romaaniga «Vestlused sõpradega» maailmaareenile tõusnud iiri kirjaniku Sally Rooney (snd 1991) teine teos. Pealtnäha lihtsakoeline lugu kahe esmapilgul vastandliku noore keerulistest suhetest ja eneseleidmisest kätkeb endas midagi universaalset: uurimust, kuidas üks inimene võib teist igavesti vormima ja mõjutama jääda.

***

Marcel Prousti pilt ja raamatud.
Marcel Prousti pilt ja raamatud. Foto: Shutterstock

«Swanni armastus»

Marcel Proust

Kirjastus Eesti Päevaleht

Charles Swann on Pariisi kõrgkihti kuuluv börsimaaklerist kunstikriitik ja -vahendaja, kes näeb kohatud naistes vaid võrdlusmaterjali kuulsatel maalidel kujutatutega. Selline arusaam põhjustab ta lootusetu armumise kurtisaan Odette de Crecysse, kes ei hooli oma kogenud võrgutaja võimetusest tõeliselt armastada ning meelitab tolle väljapääsuta abiellu.

1871. aastal Pariisis sündinud ning Sorbonne'i ülikooli õigusteaduskonna lõpetanud Marcel Prousti «Swanni armastus» on tegelikult katkend tema suurromaanist «Kadunud aega otsimas». Seitsmes köites ilmunud ja peamiselt vaba teadvusvoolu stiilis kirja pandud 20. sajandi kirjanduse tähelepanuväärsemaid teoseid hõlmab üle 3200 lehekülje ning enam kui 2000 tegelaskuju. Prantsuse mainekaimat kirjandusauhinda jagav Pariisi Goncourt'i akadeemia valis «Kadunud aega otsimas» prantsuse kõigi aegade kaheteistkümne parema raamatu hulka.

***

Jane Austen, «Uhkus ja eelarvamus».
Jane Austen, «Uhkus ja eelarvamus». Foto: Raamat

«Uhkus ja eelarvamus»

Jane Austen

Tõlkinud Henno Rajandi

Varrak

2020

Meisterlikult komponeeritud, paraja irooniaannusega romaanis on suure hoolega välja joonistatud kõik karakterid, nii peategelased kui pisemadki kõrvaltegelased: kõigutamatu pereisa, jahmerdav ja rumal mamma, isepäine Elizabeth, malbe Jane, arutu mehenäljas Lydia, alatasa nohune ja rahulolematu Kitty, maailmatark Mary ning terve plejaad ümber Benneti preilide tiirlevaid džentelmene.

Jane Austeni nelikümmend üks eluaastat (1775–1817) hõlmasid väga tormilisi aegu ja kultuurinihkeid. Kõik see ulatus autori ellu ja loomingusse vaid üsna tasase sosinana, kuid sellegipoolest on «Uhkus ja eelarvamus» tänapäevani üks inglise kirjanduse kõige populaarsemaid romaane ja autor oma ajastu üks kõige värskemana säilinud klassikuid.

***

Anton Hansen Tammsaare.
Anton Hansen Tammsaare. Foto: A. H. Tammsaare muuseum

«Ma armastasin sakslast»

A. H. Tammsaare

Pegasus

2007

Romaani tegevus toimub 1920ndate aastate lõpul. Peategelaseks on jõuetu korporandist üliõpilane Oskar, kes on õpingud rahaliste raskuste ja tahtejõuetuse tõttu katkestanud, kuid tagasi maale vanematekoju minna ei soovi. Üürides tuba eestlannast majaproua kodus, armub ta koduõpetajannasse, vaesunud paruni tütresse Erikasse. Et nende armastus põrkab kokku neist palju vägevamaga – inimese olemusega, mida ükski ühiskonnakorra muutumine juba kergelt ei muuda…

Tammsaare kujutab olukorda, tüüpe ja tegelaste mõtteilma meisterlikult ning on eriti tähelepanuväärne, et kirjeldatav pole ka täna oma usutavust kaotanud ja elab jätkuvalt edasi.

***

André Aciman, «Kutsu mind oma nimega».
André Aciman, «Kutsu mind oma nimega». Foto: Raamat

«Kutsu mind oma nimega»

Andre Aciman

Tõlkinud Hedda Maurer

Kirjastus Postimees

2021

Itaalia Rivieras on alanud 1987. aasta kuum suvi. Elio Perlman on 17-aastane introvert. Tema vanemate villas on kuueks nädalaks külas 24-aastane ameeriklasest haritlane Oliver – muretu ellusuhtumisega ning justkui kõigest ja kõigist eraldi seisev olend. Ootamatul kombel tekitab ta Elios samasugust ahvatlust, nagu on seni esile kutsunud vaid ilusad tüdrukud.

Romaani minategelane Elio kirjeldab tärkavat külgetõmmet ja üha jõulisemat iha. Alanud romanss muudab noormehed ettevaatamatuks ning mõlemad liiguvad üha lähemale täielikule intiimsusele – tundele, mida kumbki tõenäoliselt enam iial ei koge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles