Selgus 2021. aasta ajalookirjanduse aastapreemia laureaat

Raamatuportaal
Copy
Toomas Karjahärm.
Toomas Karjahärm. Foto: Liis Treimann

2021. aasta parim ajalooteos kuulutati välja 17. juunil Tartu Laulupeomuuseumis. Kolmeliikmeline ekspertkomisjon valis võitjaks Toomas Karjahärmi raamatu «Vene impeeriumi parlament ja Baltikum 1906–1917».

Preemiale oli esitatud 17 eelmise aasta jooksul ilmunud ajalooraamatut – artiklikogumikud, allikapublikatsioonid, monograafiad ja teemakokkuvõtted. Seega oli valiku tegemine tavapäraselt keeruline.

Toomas Karjahärm, «Vene impeeriumi parlament ja Baltikum 1906–1917».
Toomas Karjahärm, «Vene impeeriumi parlament ja Baltikum 1906–1917». Foto: Raamat

«Lõpuks jäi sõelale teos, mille laiem teema on saatnud autorit tema teadustöös aastakümnete vältel, mis on settinud, kuid suudab nii varasemat kui ka tänapäevast rahvusvahelist teaduskirjandust sünteesides täita korraga tühimikku ja olla ka väärikaks kokkuvõtteks,» põhjendas otsus komisjon. Hindamiskomisjoni kuulusid tänavu esimees TÜ ajaloo ja arheoloogia instituudi programmijuht Janet Laidla, Eesti Sõjamuuseumi – kindral Laidoneri muuseumi vanemteadur Mari-Leen Tammela ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Ivo Juurvee.

Aastapreemia väljaandjad on Rahvusarhiiv, Tallinna Ülikooli Humanitaarteaduste instituut, Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut, Tallinna Linnaarhiiv, Akadeemiline Ajalooselts, SA Pärnu Muuseum, Tartu Ülikooli muuseumid, SA Eesti Ajaloomuuseum, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskond ja Tartu Linnamuuseum.

Ajalookirjanduse aastapreemia eesmärk on tunnustada paremate ajalooraamatute autoreid, hinnata ajalookirjanduse hetkeseisu ning tõsta avalikkuse huvi ajaloo ja ajaloolaste töö vastu. Aastapreemia kandidaadiks võib esitada kõiki eelneva kalendriaasta jooksul ilmunud eestikeelseid ajalooalaseid originaalkäsitlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles