CDC soovitused, kuidas ennast ja oma lähedasi elavate laipade eest kaitsta

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmunud on konkreetne, põhjalik, usaldusväärne ellujäämise käsiraamat, mida soovitavad ka Eesti eksperdid. Raamatu stiil on haarav ja humoorikas, teksti illustreerivad mustvalged pildid. Erinevalt äppidest ja internetist, on see raamat kasutatav ka elektrikatkestuse ajal. 

John Torres, «Kuidas alati ellu jääda».
John Torres, «Kuidas alati ellu jääda». Foto: Raamat

See praktiline ja põhjalik raamat aitab teil toime tulla ootamatutes olukordades, olgu need elektrikatkestused, küberrünnakud, pandeemiad või metsapõlengud. Raamat jaguneb kolmeks osaks: üldised nõuanded, looduslikud ohud ja inimeste põhjustatud katastroofid. Olles ühtaegu informatiivne ja humoorikas, pakub raamat palju ootamatuid lahendusi, mis võivad ühel hetkel päästa teie elu. Näiteks kuidas oma kodu igaks olukorraks ette valmistada; miks ei tohi kunagi äikesetormi ajal kasutada lauatelefoni; kuidas koduste vahenditega tuld teha; kus asub lennukis kõige turvalisem iste; mis on esimene asi, mida ostukeskusesse sisenedes teha.

Loe raamatust katkendit!

***

ZOMBID

Julgen väita, et enamik ameeriklasi pole kunagi vaevunud lugema blogipostitusi USA Haiguste Tõrje ja Ennetamise Keskuse (CDC) veebilehel. Ja ma ei mõista neid ka hukka. Selle asutuse artiklid on küll väga olulised, kuid tavaliselt äärmiselt kuivad ja ametlikud. Ent 2011. aasta kevadel tegi CDC selles blogis ühe postituse, mis sai väidetavalt kõige populaarsemaks kirjutiseks kogu föderaalvalitsuse ajaloos.

Keskuse nimel tehtud postituses kirjutas selle juht Ali S. Khan järgmist: «Olemas on kõikvõimalikke hädaolukordi, milleks me saame valmistuda. Võtame näiteks zombirünnaku. Täpselt nii, ma ütlesin z-o-m-b-i-r-ü-n-n-a-k. Võimalik, et praegu te vaid naerate, aga kui see päriselt juhtub, on teil hea meel, et te seda lugesite.»

Seejärel andis Khan hulga soovitusi, millest ettevaatlikel ameeriklastel võis kasu olla, et ennast ja oma lähedasi ringi uitavate elavate laipade eest kaitsta. Näiteks hoida varus neli liitrit joogivett inimese kohta, lisaks pudel valgendit juhuks, kui peaks olema tarvis vett puhastada või desinfitseerida esemeid, mis on veel-mitte-päris-surnute mädanevate kehadega kokku puutunud. Kõik see oli uskumatult naljakas, kogu piletiraha väärt absurdietendus, kui arvestada asjaolu, et selle allikas oli riigiasutus.

Koostage omale põgenemistee plaan. Kui zombid on näljased, ei peatu nad enne, kui on leidnud toitu (see tähendab ajusid), seepärast peate linnast kiiresti minema saama! Pange paika sihtpunkt, kuhu jõuda tahate, ning erinevad marsruudid sinna kiiresti kohale jõudmiseks, nii et jälitajatel poleks mingit võimalust teid kätte saada! Sellest nõuandest on kasu ka siis, kui peaks toimuma mõni loodusõnnetus ja teil on vaja kiiresti turvaline koht leida.

Tegelikult oli see geniaalne idee. Blogipostitus avaldati kuu aega enne orkaanihooaja ametlikku algust ning ametnikud üritasid leida viisi, kuidas panna ameeriklasi katastroofiks valmistumisse tõsiselt suhtuma. Mees, kes selle välja mõtles, ütles hiljem ajakirjanikele: «Ilmselt teate hästi, et katastroofideks valmistumine ja rahva tervise alased küsimused pole just kõige seksikamad teemad.»

Kuidas see siis toimis? Tavaliselt on sellel veebilehel 1000–3000 külastust päevas. Postitus avaldati esmaspäeval. Õhtuks oli seda lugenud 30 000 külastajat.

Kolmapäevaks jooksis server kokku.

CDC otsustas suurt huvi tekitanud teemaga jätkata. Nad korraldasid videokonkursi zombirünnaku avaliku teenistuse reklaamteate koostamiseks. Ning kui te täna nende veebilehele lähete, võite sealt leida terve portsu zombidega seotud materjali inglise ja hispaania keeles, muuhulgas õppeplaane, koomiksi ja kõhedust tekitavaid plakateid. See on fantastiliselt üksikasjalik sisu, näiteks palutakse lastel koostada põgenemismarsruute, planeerida kohtumispunkte, esmaabivarusid ja nii edasi.

Miks ma sellest räägin? Kas seepärast, et ma usun tõepoolest võimalikku elavate surnute rünnakut?

Loomulikult mitte. Asi on hoopis selles, et see on ideaalne meetod, kuidas panna lapsi katastroofiks valmistumise vastu huvi tundma – viisil, mis ei tekita muret ega hirmu.

Hea küll, võib-olla on zombid üsna hirmsad. Aga kindlasti mitte samal moel nagu nii mõnedki reaalse elu katastroofid, mida ma selles raamatus kirjeldan. Lapsed teavad, et zombid on õudsed, ent nad teavad ka seda, et zombid elavad üksnes väljamõeldud maailmas.

Kõik, mis neis õppematerjalides sisaldub, on just selline info, mida lapsed peaksid teadma igas hädaolukorras, mitte ainult zombirünnaku puhul.

See tasuta materjal on saadaval CDC veebilehel.

Ja üksainus soovitus. Ärge seda öösel lugege.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles