GALERII JA VIDEO ⟩ Ilmus raamat Eesti riigipreemiatest

Raamatuportaal
Copy

Eile esitleti teaduste akadeemias raamatut «Eesti Vabariigi preemiad 2022», mis koondab lood meie riigi teaduspreemiate, F. J. Wiedemanni keeleauhinna ning spordi-, kultuuri- ja hariduspreemiate laureaatidest.

Riigipreemiate raamatust leiab lood meie rahva kõige teravamatest tippudest. Kogumik peegeldab saavutusi ja tegusid, mis on muutnud meie kõigi elu Eestimaal sisukamaks, paremaks ja ilusamaks.

Akadeemia president Tarmo Soomere ütles raamatuesitlusel, et raamatu peamine väärtus on see, et siin on kõik riigipreemiad ühtede kaante vahel – üks ei ole tähtsam kui teine, kõik nad täiendavad üksteist. Kuigi auhinnatute tegemisi on kajastatud eri väljaannetes ja žanrides, tuleb seda teha veel ja veel: «Tarkusel ja saavutustel, millest mõistetaval moel teised osa või aru ei saa – sel pole lihtsalt mõtet. See on nagu prohvet, kes teab, aga ei räägi,» sõnas ta.

Raamatust leiab teaduspreemiate laureaatide endi kirjutatud artiklid oma teadustööst. Nii näiteks kirjutavad Ingrid Rüütel etnomusikoloogiast meil ja mujal, Pärt Peterson ja Kai Kisand immuunsüsteemi vananemise ja Covid-19 haiguse uuringutest, Siim Veski ja Anneli Poska jääajajärgsest keskkonnast muutuva kliima ja kasvava inimmõju tingimustes ning Karsten Brüggemann Läänemere provintsidest Vene impeeriumis.

Samuti leiab raamatust lood teiste kategooriate kõigist laureaatidest – muuhulgas näiteks keeletehnoloogia järjekindlast edendajast Mare Koidust, Tokyo olümpiamängudel kuldmedali võitnud Eesti vehklemise epeenaiskonnast, esimese Eesti tennisistina maailma edetabeli esikümnesse jõudnud Anett Kontaveidist, arhitektuuriakustikuna oma töös füüsikat ja kunsti ühendavast Linda Madalikust, mälu- ja identiteedimaastiku aednikest Kadi Pollist ja Linda Kaljundist, koolipapast ja riigimehest Helmer Jõgist ning mullu aasta õppejõu tiitli pälvinud Kati Ausist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles