Miks joogaõpetaja valimine on nagu parima sõbra valimine

Raamatuportaal
Copy
Silja Siller.
Silja Siller. Foto: Jana Laigo

Kirjastus Helios on andnud välja Nancy J. Hajeski kirjutatud «Põhjaliku jooga käsiraamatu», mis aitab leida, milline paljudest joogastiilidest vastab sinu treeningvajadustele ning uurib hea joogapraktika aluseid. Kas joogat saab aga tegelikult omal käel või raamatu järgi õppida? Sõna saavad viis kogenud joogaõpetajat.

Üksi alustades ei pruugi inimene end päriselt näha

MaiWistiku looja, joogatreener ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik sõnab, et joogat saab küll omal käel õppida, kuid ta soovitab algajal siiski võtta mõned eratunnid, et käia koos üle kehahoid, saada paika hingamine ning kontrollida, mis asendites on mugav olla. Üksi alustades ei pruugi inimene end päriselt näha ja ainult oletab, et võtab õige asendi. Tegelikkuses on aga vaja asendit mugandada, et mitte liiga teha või end sootuks vigastada. Kui soovid aga hakata joogat õppima raamatu abil, soovitab Mai-Liis teha praktikaid peegli ees. Pea silmas ka seda, et üle valu ei tohi kunagi ühtegi harjutust sooritada. Kehale tuleb aega anda ja regulaarselt joogat praktiseerida, siis tulevad ka tulemused. Märka iseenda liikumist asanate vahel ning seda, mis sind kinni hoiab, astumaks sammukese sügavamale oma isiklikus praktikas. Kõik, mis toimub joogamatil, on peegeldus argielust ja vastupidi.

Jooga puhul on alati oluline, et oleks ka õpetaja, kes annaks tagasisidet

Nancy J. Hajesk, «Põhjalik jooga käsiraamat».
Nancy J. Hajesk, «Põhjalik jooga käsiraamat». Foto: Raamat

Joogaõpetaja Silja Siller ütleb, et joogaga tutvust teha ja põhiteadmisi raamatust õppida on ideaalne. Kuid ta paneb südamele, et jooga puhul on siiski alati oluline, et oleks ka õpetaja, kes saab anda tagasisidet ning sisendit iseseisva praktika jaoks. Kui alustada raamatust, tasub endale esmalt teha selgeks põhitõed - hingamine ja jooga filosoofia, ning alles seejärel füüsilised liikumised ja asendid ükshaaval ja aegamööda. „Jooga on aastatuhandeid vana praktika, mida antakse õpetajalt õpilasele edasi - see ei ole visuaalne ega ego toitmise praktika, see on kohalolemise ja tunnetamise praktika. Kui vaid omal käel raamatu kaudu õppida, siis ei näe ise end kõrvalt ja aastakümnete pikkused kogemused, mis õpetajatega kaasa tulevad, jäävad samuti saamata,“ selgitab ta ja lisab, et õpetaja valimine on nagu parima sõbra valimine. On oluline, et sobivad õpetaja väärtused, tema õpetusstiil, tema hääl, et tal on piisavad teadmised ja kogemused ning et inimesena õpetaja meeldib.

Jooga ei ole võistlus

Joogaõpetaja Merit Raju julgustab enne joogaga tegelema hakkamist kuulata ja vaadata joogavideoid, et teemasse sissejuhatus teha ja tunnetada, kas tõmmet jooga vastu üldse on. Siiski enne raamatust joogapooside võtmist soovitab ta enne minna trenni ja lasta end juhendada, et raamatu põhjal oma teadmisi paralleelselt täiendada. Samas peab arvestama sellega, et kui oma keha ei tunneta, võib endale liiga teha. Merit paneb südamele, et jooga ei ole võistlus.

Õpetaja saab juhendada ja parandada, et sa ei õpiks harjutusi valesti tegema

Joogaõpetaja Tiit Trofimov sõnab, et joogat võib vabalt õppida ka kodus. Siiski tasuks külastada mõnd päristundi, et õpetaja saaks juhendada ja parandada, et sa ei õpiks harjutusi tegema valesti. Tiit räägib, et tema alustas joogaga, sest tundis end kehvasti ning sõbrad soovitasid, et hakkab parem kui joogaga tegeleda. Ta kiidab, et jooga muutis ta rahulikumaks, õpetas uuesti hingama, laseb olla heas vormis ja painduv – viimast nii keha mõttes kui ka elus!

Jooga on midagi enamat kui ainult pea peal seismine või korrektsed asendid

Joogaõpetaja Gina Bergmann tõdeb, et tänapäeval saab küll kogu maailma inforohkuse peopesale tuua, kuid siiski soovitab tema alustada jooga praktiseerimist koos õpetajaga. „Jooga võib olla ainult füüsiline praktika, arendades painduvust ja lihastoonust, aga samas võib see panna sind tegelema oma tunnete ja emotsioonidega, vaatama vastu ja analüüsima ennast, oma läbielatut, kogetut, võib muuta sind ning lähedasi sinu ümber. Kui õpilane on valmis, tuleb ka õpetaja ja kui õpilane on valmis, siis õpetaja lahkub. Sellisel hetkel on olemas usaldus ja oskused iseseisvalt jätkata!“ arvab ta. Küll aga soovitab ta algajatel minna tundi, raamat kaenlas. Kui on teadmised ja oskused, kuidas asendeid tehniliselt korrektselt sooritada, jääb rohkem ruumi ja aega avastusteks sügavamal vaimsel tasandil.

Nii nagu spordis võime end vigastata, süües lisakilosid koguda või autoroolis kiirust ületades õnnetusse sattuda, võib Gina sõnul ka joogaga endale liiga teha. Jooga on midagi enamat kui ainult pea peal seismine või korrektsed asendid.

Ohtusid aitab vältida professionaalsete õpetajate ning abivahendite kasutamine, kartmata kukkumist ikka ja jälle matt lahti rullida ning järjepidevalt sinna astuda ka siis, kui pole tahtmist. Kui tegutseda iseenda suhtes hoole ja armastusega, kasutada kogenud joogaõpetajate abi, on ohud ohutuks muudetud.

Miks võiks joogaga tegeleda?

  • Sobib füüsiliseks treeninguks.

  • Ideaalne enda sisse piilumiseks ja oma sisemise maailma süvendamiseks.

  • Joogaga võiks tegeleda siis, kui tekib tahtmine kogeda midagi enamat, tunnetada oma keha, avastada enda sees paindlikkus.

  • Jooga on füüsiline ja vaimne teraapia ning meditatsioon, väärtused ja suhtumine.

  • Kui soovid leida rahu või vastupidi kogeda energiat.

  • Kui soovid õppida ennast tunnetama, õppida oma emotsioone juhtima ja rahulikku meelt hoidma.

  • Kui soovid õppida, kuidas teha tervislikumaid elustiilivalikuid.

  • Jooga aitab avada keha allasurutud blokeeringutest, avab emotsionaalkeha, hoiab rühi korras ning venitab keha jäikusest lahti.

  • Jooga teeb keha paindlikumaks, hoiab ülekaalu ära, treenib sise- ja välislihaseid, õpetab uuesti hingama, vähendab stressi ja hoiab meele selge ja rahulikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles