RIDADE VAHEL ⟩ Leelo Tungal: mulle kingiti sünnipäevaks 14 raamatut

Raamatuportaal
Copy
Leelo Tungal.
Leelo Tungal. Foto: Sander Ilvest

Leelo Tungal on 75 aastat vana, sellest lugejana tegutsenud 71 aastat, Tartu Ülikooli vilistlane (eesti filoloog), vabakutseline kirjanik ehk pensionär, 3 tütre ema, 2 lapse vanaema, ühe koera ja üpris mitme inimese sõber. Pikkus: 162 cm, kaalu ei tea (ja polegi vaja teada).

Praegu loen Andrus Kivirähki näidendiraamatut «Talupojad tantsivad, prillid ees», ootel on Urmas Vadi «Elu mõttetusest». Mulle kingiti sünnipäevaks 14 raamatut, enamjagu neist on autorite poolt signeeritud, nii et huvitavat lugemist jagub pikaks ajaks.

Lemmikkoht lugemiseks on praegu õuepink jasmiinipõõsa kõrval, külmal ajal voodi või vahel ka kirjutuslaua esine tool, koos lastelastega lugedes ka tugitool.

Minu esimene raamatumälestus:

esimene iseseisvalt loetud raamat oli vist Alide Dahlbergi «Väike Mai», mis jutustas toiduga pirtsutava tüdruku õnnetust saatusest. Aga uhkeim raamatuelamus oli viieaastaselt saadud «Eesti rahva ennemuistsed jutud», mille kuulutasin oma raamatute kuningaks.

Meeldejäävaim kogemus raamatuga oli keskkooli ajal avastatud Betti Alveri luulekogu «Tolm ja tuli». Tudengipõlves vapustas ja vaimustas Mihhail Bulgakovi «Meister ja Margarita». Viimatiseks lugemiselamuseks oli lätlanna Mara Zalite «Paradiisilinnud» soomekeelses tõlkes, läti keelt ma kahjuks ei oska.

Raamatupood või raamatukogu?

Mõlemad. Praegu ilmub ikka väga palju häid raamatuid – kõik osta ei jaksa ja riiulites pole enam ruumigi, nii et arukam on uudisteoseid raamatukogust laenutada.

Minu lemmikžanrid on nii luule kui ka proosa. Häid romaane loen suure mõnuga, novellide seas on lemmikuid vähem. Viimasel ajal pakub huvi ka memuaristika.

Paber või digi?

Ikka paber! Hästi ei usu, et hakkan digiraamatutest lugu pidama, aga ei või iial teada...

Halb raamatuharjumus?

Voodis lugemine. Tean ju küll, et ega see silmadele hästi ei mõju, aga ükskõik kui hilja ma ka magama ei läheks – ikka pean vähemasti pool tunnikestki lugema.

«Ridade vahel» on Postimehe kirjastuse blogi mikrorubriik, milles saab lugeda raamatusõprade hingeelu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles