EKI LUGEMISSOOVITUS ⟩ Mis kamm on?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

2022 on raamatukogude aasta ning läbi aasta toimuvad lugemistalgud. Ka Eesti Keele Instituut on agar talguline ja jagab lugemissoovitusi. Esimese soovituse mõnusaks suvelugemiseks annab EKI koordineerija-terminoloog Kairi Janson.

Udo Uibo, «Sõnalood. Etümoloogilisi vesteid».
Udo Uibo, «Sõnalood. Etümoloogilisi vesteid». Foto: Raamat

Kunagi võtsime kursuseõega ülikoolis ülesandeks uurida, kust on tulnud väljend «Mis kamm on?». Teiste allikate seas juhtus näppu etümoloog Udo Uibo raamat «Sõnalood. Etümoloogilisi vesteid», kust leidsime põneva peatüki väljendi «kammajaa» tekkeloost: juured ulatuvad vene rahvalauluni «Kalinka» («Lodjapuuke»), mille refrään kõlab: Кали́нка, кали́нка, кали́нка моя́.

Raamat kujunes aga nii põnevaks, et ma ei saanud seda käest panna enne, kui kõik tekkelood olid läbi loetud. Seal leidub lühilugusid nii sellest, miks me ütleme «huligaan», «patuoinas» ja «oss» kui ka «okei», «hookuspookus» ja «boss».

Lugemiseks ei pea kindlasti olema keeleteadlane, raamat on kirjutatud mahlakalt ja mõnusalt, kõigile mõistetavas keeles. Usun, et «Sõnalood» paneb iga lugeja keelt veidi teise pilguga vaatama: kas oleme varem vaaginud, kust pärinevad kõik need igapäevaelus nii tavalised sõnad ja väljendid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles