Kirjanike Maja peab 60. sünnipäeva luule- ja muusikaõhtuga

Raamatuportaal
Copy
90ndad, Tallinna Kirjanike Maja Harju tänaval.
90ndad, Tallinna Kirjanike Maja Harju tänaval. Foto: Peeter Langovits

Eesti Kirjanike Liit tähistab kolmapäeval Tallinna Kirjanike Maja 60. sünnipäeva luule- ja muusikaõhtuga «Majatäis laule ja lugusid».

Kell 17 Harju tänav 1 Kirjanike Maja sisehoovis ning kell 18.15 musta laega saalis loevad-laulavad Kirjanike Maja klassikute-residentide ning iseenda tekste Helin-Mari Arder, Asko Künnap, Mari-Liis Müürsepp, Jürgen Rooste, Karl Martin Sinijärv, Sirli Staub ja Kalev Vapper, pillidel loovad meeleolu Siim Aimla ja Jaan Jaanson.

August ja Heili Volbergi projekteeritud maja ehitati ekstra kirjanike liidu ning kirjanike tarvis Harju tänava pommitatud alale. Hoone järgib toonast populaarset Skandinaavia modernistliku arhitektuuri esteetikat. Klassikaks on tunnistatud hoone Kuninga tänava tiivas asuvate ruumide ja restorani Pegasus sisekujundused, mida on püütud alles hoida tänapäevani.

Paslikult ja õiglaselt sattus maja ehitamine sulaaega, mil kirjanikel ja kunstnikel lubati veidi enam suud pruukida. Hoone valmimise ajal juhtis Eesti Kirjanike Liitu Juhan Smuul.

Majas on elanud ja loonud eesti kirjandusele olulised autorid: Viidingute suguvõsa ja hiljem Tarandid, Raudade suguvõsa, Jaan Kross ja Ellen Niit oma lastega, Rummod, Sangad, Kaplinskid, Suumanni Sass, Enn Vetemaa ja mitmed teised. Majas kasvas üles Erni Hiire lapselaps Karl-Martin Sinijärv. Seal näeb praegu Mihkel Mutti, Aino Pervikut, Jelena Skulskajat, Aksel Tamme ja teisi kirjainimesi.

Eesti Kirjanike Liit tähistab tänavu veel augustis Koidu tänava Kirjanike Maja 25. sünnipäeva, septembris kirjanike Käsmu loomemaja 25. sünnipäeva, oktoobris Eesti Kirjanike Liidu 100. juubelit ja detsembris Tartu Kirjanduse Maja 90. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles