EKI LUGEMISSOOVITUS Muinasjutud täiskasvanutele? Jah

Raamatuportaal
Copy
Illustratsioon raamatust «Sõsara sõrmeluud», mis valiti 2018. aasta kõige kaunimaks raamatuks.
Illustratsioon raamatust «Sõsara sõrmeluud», mis valiti 2018. aasta kõige kaunimaks raamatuks. Foto: Britt Samoson

2022 on raamatukogude aasta ning läbi aasta toimuvad lugemistalgud. Ka Eesti Keele Instituut on agar talguline ja jagab lugemissoovitusi. Seekordse lugemissoovituse annab EKI büroojuht Laura Tamsalu. Folklorist Merili Metsvahi muinasjutukogu «Sõsara sõrmeluud» pakub lugemiseks muinasjutte, kus keskseks tegelaseks naine.

Keel elab läbi lugude, aga ka läbi muinasjuttude. Muinasjutud täiskasvanutele? Jah.

«Sõsara sõrmeluud. Naised eesti muinasjuttudes».
«Sõsara sõrmeluud. Naised eesti muinasjuttudes». Foto: Raamat

Me kõik oleme harjunud muinaslugudega, kus hea võidab kurja. Kui aga kaevuda sügavamalt rahvapärimusse, võime leida eest toorusest ja vägivallast pakatavaid lugusid, mis esmapilgul suisa jahmatavad. Sellest ei peaks heituma – raamatus on rituaalidest ja kommetest pakatav argimaailm läbi põimunud maagiaga, sellest nähtub looduslähedase eluviisi austamist ning kauneid kõnekujundeid.

Lood on kirja pandud tänapäevases keeles, kuid jäetud võimalikult originaalilähedaseks. Raamatus leidub omajagu huvitavaid sõnu ja väljendeid, mis võivad 21. sajandi keelekasutaja jaoks võõrad olla.

Keelehuvilisele lugejale pakub teos nii teadmisi Eesti eri piirkondade keelekasutuse kohta kui ka meie esivanemate keeletarvituse kohta üldiselt. Kas sina tead, mis on näiteks 𝑖𝑠𝑡𝑗𝑎𝑡𝑠𝑖𝑑, 𝑡𝑎𝑎𝑟 või 𝑙𝑎̈𝑛𝑛𝑖𝑘?

Raamat on pälvinud ka 2018. aasta kauneima Eesti raamatu tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles