EKI LUGEMISSOOVITUS ⟩ Suvine maiuspala raamatusõpradele, kes huvituvad kultuurist ja kirjastamisest

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

2022 on raamatukogude aasta ning läbi aasta toimuvad lugemistalgud. Ka Eesti Keele Instituut on agar talguline ja jagab lugemissoovitusi. EKI nooremteadur Lydia Risberg soovitab suviseks maiuspalaks itaalia kirjastaja Roberto Calasso raamatut «Kirjastaja jälg». Õigupoolest on see maiustamiseks küps igal aastaajal.

Roberto Calasso «Kirjastaja jälg».
Roberto Calasso «Kirjastaja jälg». Foto: Komapäev

Avastasin Calasso raamatu Rootsis ühest raamatupoest täiesti juhuslikult. Lugema hakates köitis tekst mind sedavõrd endasse, et sain kohe aru: see võiks lugejaile ka eesti keeles olemas olla. Ja juba aasta aega hiljem, aastal 2019, ta seda minu eestvedamisel oligi. Tänusõnad siinkohal tõlkija Heli Saarele ja kujundaja Mari Ainsole!

Calasso kirjeldab «Kirjastaja jäljes» väärtkirjanduse kirjastust Adelphi, mis oma tulekuga eelmise sajandi keskpaigas itaalia kirjastamismaailma raputas. Ta meenutab, kuidas sai alguse kirjastus ise ja selle erinevad raamatusarjad, ning lisaks eksleb ta oma kirjeldustes ka muudes kultuuriloo valdades.

Calasso vürtsitab lugemist tabavate teravustega nagu «Hea kirjastaja on see, kes kirjastab umbes kümnendiku raamatutest, mida ta tahaks kirjastada ja mida ta võib-olla peaks kirjastama».

Raamatu lugemiseks ei pea olema kirjastamisega süvitsi kursis. See on kollaaž kirjastamisloost, pakkudes huvitavaid seiku ja palakesi paljudele raamatusõpradele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles