Sinijärv soovitab: targemaks saab, lollimaks ei jää

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab värsket novellikogu «Edasi novell. 33 lühijuttu».

Taas üks suurepärane suvelugemine, sealhulgas pikemat lugu pelgavale lugejale. «Edasis» on aastate jooksul nii mõnigi väärt uudisjutt trükivalgust näinud ning nende kaante vahele on nad kokku kogutud. Raamatu põhiosa koosneb siiski mineva sügisel välja kuulutet «Edasi» novellivõistlusele laekunud tööde paremikust. Ja kena läbilõige (vast mitte siiski ülevaade) eestikeelse jutukirjanduse hetkeseisust teos ongi.

«Edasi novell»
«Edasi novell» Foto: Raamat

Novell on mugav žanr lugejale ja kaunis keeruline kirjutajale. Lugu kõigi oma krutskitega tuleb mahutada küllaltki lühikesse vormi. Vormivigurdused aga väga hästi ei toimi, jutuvestmisekunsti tuleb vallata, konkreetsus on oluline. Samas teemapiire pole, saab visata nalja, panna hullu, lasta fantaasial lendu tõusta, mida iganes. Fantaasiaelemendid on tänapäevases kirjanduses juba nii peavool, et pigem üllataks padurealistlik agraarlugu sellest, kuidas naabrimees uue traktori järel käis. Lõpuks oleks põlisele linnainimesele seegi paras ulme. Jah, paarikümne aasta eest oleks küllap ulmeks liigitunud paljugi säherdust, mis täna igapäevase normaalse kirjandusena tundub.

Igatahes on siin väga erinevaid jutte väga erinevatelt autoritelt, päris tuntutest täitsa tundmatuteni ja seega võiks igasuguse maitsega lugeja siit vähemalt midagi meeldivat leida. Huvitavad on nad igal juhul kõik. Ja eks tasu silm peal hoida ka «Edasi» ajakirjal ning selle raamatusarjal – «Edasi» lood ei lähe üldjuhul hapuks, kannatavad rõõmuga lugeda ka aastate pärast. Mul ongi siin paar viimast aastakäiku laual, et suvel põhjalikumalt tutvust teha. Tasub käia neid kas või raamatukogus lappamas. Targemaks saab. Või – lollimaks ei jää, nagu ajakiri ise end kunagi reklaamis.

Kuulsin, et internetis ei pidanud ruum sel nädalal veel otsa saama, seega tipin siia kogumikus avaldet autorite nimed sisukorra järjekorras. Et kui kõnetab (ju kõnetab), siis on juba kiire põhjus pöörata tähelepanu eelsoovitet koguteosele. Nüüd autorid tulevad mürinal kõik: Kertu Moppel, Mudlum, Ave Taavet, Piret Raud, Kristel Mägedi-Vaik, Mait Vaik, Mari-Liis Müürsepp, Eva Koff, Timo Treit, Mari-Ann Kass, Triin Tasuja, Peeter Sauter, Urmo Jaanimägi, Aurelia Aasa, Jan Kaus, Vahur Afanasjev, Meiu Münt, Tiit Lukki, Olav Osolin, Toomas Jürgens, Piret Paluteder, Indrek Mustimets, Merilin Jürjo, Paul Hubert Kotli, Diana Luik, Laura Kalle, Andra Teede, Olev Remsu, Ilona Piirimägi, Ester Urbala, Susan Luitsalu, Jüri Kolk, Armin Kõomägi.

Tuld!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles