Eesti keeles ilmus rahvusvaheline menuk seente maailmast

Raamatuportaal
Copy
Trühvlid.
Trühvlid. Foto: Shutterstock

Tallinna ülikooli kirjastuselt ilmus Merlin Sheldrake’i raamat «Läbipõimunud elu: Kuidas seened loovad meie maailma, muudavad meie teadvust ja kujundavad meie tulevikku».

Merlin Sheldrake’i arusaamu muutev teekond seente varjatud maailma ulatub pärmist psühhedeelikumideni; seenteni, mis sirutuvad maa all kilomeetrite taha ja on planeedi suurimad organismid; seenteni, mis seovad taimi omavahel keerulisteks võrgustikeks; ning seenteni, mis imbuvad putukate kehadesse ja töötlevad neid hävitava täpsusega.

Merlin Sheldrake, «Läbipõimunud elu».
Merlin Sheldrake, «Läbipõimunud elu». Foto: Raamat

Seened seavad kahtluse alla meie arusaamad individuaalsusest ja isegi intelligentsusest. Nad võivad muuta meie taju, tervendada meie keha ja isegi aidata meil keskkonnakatastroofidega toime tulla. Seeni nende endi vaatepunktist uurides näitab Sheldrake, kuidas need erakordsed organismid ja inimese suhted nendega muudavad meie arusaama sellest, kuidas elu toimib.

Raamatu autor Merlin Sheldrake on bioloog, kirjanik ja muusik, kelle uurimistöö ulatub seenebioloogiast Amasoonia etnobotaanika ajalooni ning heli ja vormi suheteni resonantssüsteemides. Sheldrake on innukas õllepruulija ja fermenteerija ning teda lummavad suhted, mis tekivad inimeste ja teiste eluvormide organismide vahel.

Oma loomingus seente maailma uurinud fotokunstnik Peeter Laurits ütles, et Sheldrake'i raamat on vaimustav põnevik sellest, kuidas seente niidistikud kogu elusat maailma tervikuks siduda aitavad.

«Seente imeõhukesed niidid pääsevad haruldaste mineraalideni ja muudavad need väga hinnalisteks allikateks, seened korraldavad eri taimeliikide vahelist kaubavahetust ja infovõrke, asustavad kõiki «kõrgemaid» loomi, sekkuvad omatahtsi nende närvisüsteemi. Nad elavad kõigis me kudedes ja mõned neist – maagiliste seentena – oskavad teha me teadvusega selliseid trikke, mida me ise mõista ega kirjeldada ei oska,» märkis ta.

«Läbipõimunud elu» on rahvusvaheline menuk, mis võitis 2021. aastal nii Londoni Kuningliku Ühingu teadusraamatu kui ka Wainwrighti auhinna ning pälvis The Timesi, Daily Telegraphi, New Statesmani, Time’i aasta raamatu tiitli. Raamat on tõlgitud juba kahekümnesse keelde.

Raamatu tõlkis inglise keelest Krista Kallis ja see ilmub Tallinna ülikooli kirjastuse sarjas «Bibliotheca Scientiarum Vitae».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles