Küsimus, mida peaksid endalt küsima enne iga tähtsa otsuse langetamist

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Iga päev tuleb meil teha valikuid – mõned neist on suuremad ja tähtsamad, teised väiksemad ja argisemad, aga siiski olulised. Mida teha, kui valikuvariante on nii palju, et ei oska nende vahel valida? Või kumba peaks ikkagi kuulama, kas südame või mõistuse häält? Õnne- ja inspiratsioonikoolitaja Dalí Getter Karat annab oma raamatus «Õnn on otsus!» nõu, millest ta ka ise igapäevaselt juhindub.

«Meile on õpetatud, et kui teeme otsuseid lähtuvalt sellest, mis tekitab meis parema tunde, siis oleme egoistlikud. Näiteks ei pruugi su perekond mõista, miks sa ei taha minna pühapäeval sugulaste juurde lõunale. Sina tunnetad aga väga selgelt, et see üritus lihtsalt ei resoneeri praegu sinuga, pigem tekitab hea tunde üksi koju jäämine ja oma asjadega tegelemine. Sinu tunne kõneleb sinuga valjult, ent see justkui pole teiste jaoks piisav põhjus,» kirjeldab Dalí oma raamatus. Tema sõnul šokeerib inimesi tihtipeale see, kui keegi väljendab ausalt seda, et miski ei tekita head tunnet. Sel põhjusel jäetakse sageli üks või teine asi tegemata või valitakse midagi muud.

«Kui sa paned aga oma heaolu kogu aeg tagaplaanile, siis kuidas saad õnnelik olla?» julgustab ta kõiki mõtlema eeskätt sellele, mis tekitab sinus endas hea tunde. Kui n-ö oma tass on täis, siis on ka, mida teistele jagada. «Kui sa julged seada piire ja hoolitseda selle eest, et sul oleks kõik hästi, siis sa võtad vastutuse oma elu eest. Kui sa oma elu eest vastutad, siis sa elad oma väes. Kui sa elad oma väes, siis saad hakata ise oma elu looma, alustades väikestest õnnehetkedest kuni stabiilse õnnetundeni,» sõnab õnnekoolitaja. Dalí soovitab seega enne iga tähtsa otsuse langetamist mõelda – milline valik tekitab sinus kõige parema TUNDE.

Proovi seda harjutust

Tee vähemalt kolm otsust puhtalt oma tunde põhjal. Tekita endale kaks valikuvarianti ja otsusta selle põhjal, kumb tekitab parema tunde. Näiteks – kas sa lähed täna tööle autoga või jala? Kumb tekitab parema tunde? Mitte kummaga saab kiiremini või kumb on mõistlikum/parem/mugavam, vaid vali selle järgi, kumb tekitab parema tunde sinu kehas, mitte mõistuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles