5 eriti head krimiromaani, mis põhinevad tõsielusündmustel (1)

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Charles Manson, 25. august 1989.
Charles Manson, 25. august 1989. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Päriselu on kirevam kui väljamõeldis. True crime ehk tõsielukrimi on väga populaarne ja peamiselt nauditakse seda telesarjade või podcastide näol. Tegelikult on aga ka väga häid raamatuid, mis lahkavad maailmakuulsaid juhtumeid süvitsi. Haaravat lugemist on nii eesti kui inglise keeles.

Truman Capote, «Külmavereliselt»

1959. aasta novembris tapeti Ameerika Ühendriikides Kansase osariigis Holcombi väikelinnas jõhkralt talumees Herbert Clutter, tema naine Bonnie ning nende kaks kodus olnud last, 16-aastane Nancy ja 15-aastane Kenyon. Mõrvarid Richard Hickock ja Perry Edward Smith, kes lootsid ümbruskonna jõukaima farmeri majast suurt röövsaaki, tabati kuue nädala pärast.

Truman Capote, «Külmavereliselt».
Truman Capote, «Külmavereliselt». Foto: Raamat

Capote, kes sai nelikmõrvast teada ühes New Yorgi ajalehes ilmunud napist nupust, sõitis loetust inspireerituna koos oma kirjanikust sõbranna Harper Leega Holcombi. Järgnevate aastate jooksul intervjueerisid nad sadu inimesi: kohalikke elanikke, Clutterite ja mõrtsukapaari tuttavaid, sugulasi ning pea kõiki, kes olid juhtunu uurimisega seotud. Korduvalt pidas Capote pikki vestlusi ka tabatud mõrvaritega.

Hickock ja Smith veetsid surmamõistetute kongis viis aastat, enne kui nad 1965. aastal üles poodi. Kogutud materjali põhjal kirjutatud «Külmavereliselt», mida Capote loo lõpplahendust oodates aastate jooksul lihvis, ilmus kohe pärast hukkamist, esmalt ajakirjas The New Yorker ning 1966. aastal raamatuna. Teos, mille žanri Capote ise määratles dokumentaalromaanina, kujunes ülimalt menukaks ning seda on tõlgitud kümnetesse keeltesse. 

***

Jon Krakauer, «Üksindusse»

1992. aasta aprillis läks Chris McCandless, USA idaranniku jõukast perest pärit noormees, Alaskasse, et elada seal ihuüksi ja kooskõlas loodusega. Ta oli andnud ära oma säästud, jätnud maha auto ja isiklikud asjad ning põletanud napi sularaha. Nelja kuu pärast leiti tema maised jäänused bussivrakist, mis oli talle peavarju pakkunud. Ses rabavas loos saab ilme põlisloodus, mille peibutav karmus pakub küll võimaluse seista silmitsi iseendaga, kuid juhib ka äratundmisse, et inimloomuses on mõndagi veidrat ja hirmutavat.

***

Ted Bundy.
Ted Bundy. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Ann Rule, «The stranger beside me» (Võõras minu kõrval)

Kirjanik Ann Rule kohtus maailma ühe kurikuulsama sarimõrvari Ted Bundyga 1971. aastal Seattle'i kriisikliinikus. Nad said sõpradeks ja jätkasid kirjavahetust kuni Tedi elu lõpuni. Rule ei teadnud kriisikeskusest töölt lahkudes, et nende eluteed ristuvad šokeerivatel asjaoludel uuesti.

Raamat, mida pole kahjuks eesti keelde tõlgitud, on otsekohene ülevaade mitte ainult Ann Rule'i suhetest Bundyga, vaid ka mõrvari elust. Autor kirjutab ausalt ja selge pilguga Ted Bundy lapsepõlvest ja kohtuprotsessidega seotud meediatsirkusest. Lugedes kasvab õudus, kui selguvad üle 30 võika mõrva üksikasjad.

***

Jeff Guinn, «Manson: the life and times of Charles Manson»

Vincent Bugliosi, «Helter skelter: the true story of the Manson murders»

Charles Manson ja tema peamiselt naissoost järgijad tapsid üheksa inimest, nende hulgas ka raseda näitlejanna Sharon Tate'i.

Jeff Guinn on osav biograaf, kes jutustab Mansoni lugu arvukate intervjuude ja uurimisel leitud andmete põhjal. Vincent Bugliosi oli aga Mansoni kohtuprotsessi prokurör.

Mis ajendas Mansonit näiliselt juhuslike ohvrite valimisel ja miks oli tal nii suur võim nende noorte naiste üle, kes täitsid tema korraldusi? Need raamatud jutustavad kumbki omal moel selle kuulsa ja kummitava kuriteo haarava loo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles