Gwyneth Paltrow 6 lemmikraamatut, mis on talle väga sügava mulje jätnud

Raamatuportaal
Copy
Gwyneth Paltrow.
Gwyneth Paltrow. Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix

Ameerika näitleja ja elustiiliguru Gwyneth Paltrow on kirjutanud mitu kokaraamatut, aga see ei tähenda, et ta ilukirjandust ei naudiks. Siin on kuus raamatut, mis on talle elus enim mõju avaldanud.

Charlotte Brontë, «Jane Eyre»

«Mu ema, kes on geniaalne näitlejanna [Blythe Danner], hakkas mulle «Jane Eyre’i» ette lugema, kui olin vast 9- või 10-aastane,» rääkis Paltrow ajakirjale O. «See oli esimene täiskasvanutele mõeldud raamat, millesse ma sukeldusin. Kui ma seda hiljem koolis uuesti lugesin, puudutasid mind hoopis teistsugused osad raamatust.»

Fjodor Dostojevski, «Kuritöö ja karistus»

«Üks mu kõigi aegade lemmikromaane on «Kuritöö ja karistus». Lugesin seda keskkoolis ja mingil õõvastaval põhjusel samastusin tõesti Raskolnikoviga. See on nii naljakas, sest ta käitub justkui amoraalselt, kuid tal on uskumatu õiglustunne. Ilmselgelt ei suutnud ma end temaga kui tapjaga samastuda, aga ma sain aru, mida tähendab teadmine, et miski on vale, kuid seda siiski teha. Olin seda lugedes 17-aastane ja tunne, et olen reetnud oma õiglustunde – ja seejärel elanud koos tagajärgedega – oli midagi, millega suutsin täielikult samastuda.»

Paul Bowles, «The Sheltering Sky» (Kaitsva taeva all)

«See on üks visuaalsemaid raamatuid, mida ma kunagi lugenud olen,» nentis näitleja. «Tundsin lugedes, nagu oleksin iga stseeni pealtnägija ja mu kujutlusvõime maalis kõige värvikamaid pilte Põhja-Aafrikast, kohvikutest ja kõrbest. Mäletan, et kui ma seda lugesin, olin ma oma elust täiesti välja lülitatud. Tegelikult arvan, et see oli üks raamatutest, mille Ethan [Hawke] mulle andis.»

J.D. Salinger, «Franny ja Zooey»

«Franny ja Zooey» loo puhul võlus Paltrow'd tegelaste peredünaamika. Kõige olulisemaks peab ta aga teose lõppu, kus Franny kokku variseb. «See on minu jaoks väga intrigeeriv, kui nõnda intelligentne inimene on tükkideks kukkumisele nii lähedal.»

Margaret Wise Brown, «Goodnight moon» (Head ööd, kuu)

«Mu ema, kellel on väga rikkalik hääl, luges seda raamatut mulle ette, kui olin päris väike. Seega seostan seda raamatut turvatunde ja armastusega. Mu vanemad hankisid mulle paar aastat tagasi jõuludeks prantsuskeelse tõlke (olen alati veidi frankofiil olnud) ja hoian seda oma voodi kõrval.»

J.D. Salinger, «Kuristik rukkis»

««Kuristik rukkis» oli meil seitsmendas klassis kohustuslik kirjandus,» meenutas näitleja. «Ma arvan, et põhjus, miks kõik maailmas selle raamatuga nii hästi klapivad, on see, et see on isolatsioonist. Ma arvan, et kõik peavad end vahel veidi kõrvalseisjaks. Ja selle keel! See oli esimene raamat, mis mind kõva häälega naerma ajas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles