KATKEND ⟩ «Kui sinu praegune kallim kiidab naist, kellega tal kunagi ammu suhe oli, siis on see ebameeldiv»

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Sei Shōnagon on Jaapani Heiani ajastu kirjanik, luuletaja ja õukonnaproua. Tema raamat Padjamärkmed on tema õukonnas töötamise aega kujutavad päevikukatkendid. 

Sei Shōnagon raamat Padjamärkmed on Jaapani õukonna kõrgkultuuri kuuluv proosateos. Eesti keelde tõlkis selle Alari Allik ja aastal 2021 sai ta selle tõlke eest Kultuurkapitali kirjanduspreemia.

Foto: Apollo

Loe katkendit!

***

Asjad, mis on vastukarva. Keset päeva haukuv koer. Kevadeni vette jäänud bambusmõrrad. Kolmanda ja neljanda kuu roosade ploomiõitega kimonod suvehakul. Härjaajaja, kelle härg on surnud. Sünnitusmajake, kus laps on elu jätnud. Söenõu või tulease, kus pole süüdatud tuld. Õpetlane, kellel sünnivad üksteise järel tütred. Minna suunakeelust hoolimata külla, kus aga isegi süüa ei pakuta. Eriti ebameeldiv, kui see juhtub pööripäeval.

*

Jõudsid just mõnusasti unisena pikali keerata, kui korraga annab endast ühtlase peenikese pininaga märku üksik sääsk, kes sinu pea ligidal tiire teeb. Ebameeldiv on tunda tema pinevatest tiivalöökidest tekkivat tuuleõhku oma näonahal.

Inimesed, kes sõidavad kääksuvate ratastega kaarikutes. Huvitav, kas neil üldse on kõrvad peas või mitte, mõtled pahaselt. Kui juhtud ise mingil põhjusel sellises hooldamata sõidukis liikuma, põlgad kogu südamest selle omanikku.

Kui jutustad parajasti mingit lugu, aga keegi segab kannatamatult vahele ja räägib suure õhinaga ise lõpu ära. Iga selline sekkumine, tulgu see täiskasvanult või lapselt, on täiesti talumatu. 

Kui pöörad korraks külla tulnud lastele liigset tähelepanu ja annad neile head-paremat, nii et nad harjuvad sellega ära ja hakkavad alatihti sinu juures käima, laiutavad keset su elamist ning ajavad kõik su asjad sassi, siis on see väga ebameeldiv.

Kui sind külastab inimene, kellega kohtumist sooviksid vältida nii kodus kui ka õukonnas, ja oled otsustanud teeselda magamist, aga sinu teenijanna arvab, et oled niisama tukkuma jäänud, ning raputab sind üles sellise näoilmega, nagu peaks sind parandamatuks unimütsiks.

Väga ebameeldiv on, kui uustulnuk tahab paista asjatundlikum kui vanad olijad, jagab neile tähtsa näoga igasugu näpunäiteid ja proovib kõigi eest liigselt hoolitseda.

Kui sinu praegune kallim kiidab naist, kellega tal kunagi ammu suhe oli, siis on see ebameeldiv, olgugi et nende kooselu on juba ammuilma lõppenud. Muidugi oleks asi palju hullem, kui ta selle naisega ka praegu kohtamas käiks. Samas leidub naisi, keda sellised asjad eriti ei ärritagi.

*

Loe raamatu kirjeldust veel SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles