SOOLATUD ÖÖKULL JA RÖSTITUD KUTSIKAD ⟩ Cambridge'i ülikool paljastab tuhandeid teaduseelse meditsiini veidruseid

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Da Vinci anatoomiline kunst. Foto on loo juures illustratiivse tähendusega
Da Vinci anatoomiline kunst. Foto on loo juures illustratiivse tähendusega Foto: Shutterstock

Curious Cures on Cambrifge'i ülikooli kaheaastane projekt enam kui 180 käsikirja konserveerimiseks, paljastades teaduseeelse meditsiini veidrused.

Cambridge'i ülikooli raamatukogu avaldab tuhandeid muutmata meditsiinilisi retsepte alates podagraravist, mis hõlmab kutsika täitmist tigude ja salveini kuni kae ravimiseni, mille käigus kasutatakse jänese sapipõit.

«Curious Cures in Cambridge Libraries» on kaheaastane projekt, mille eesmärk on digiteerida, kataloogida ja konserveerida üle 180 keskaegse käsikirja ülikooli raamatukogust, Fitzwilliami muuseumist ja tosinast Cambridge'i kolledžist.

Käsikirjad pärinevad umbes 14. ja 15. sajandist, kuigi vanim neist on 1000 aastat vana. Nende hulgas on 8000 meditsiiniliste vaevuste vastast retsepti, aga ka erinevaid teaduslikke, alkeemia-, juriidilisi, kirjanduslikke ja liturgilisi ja tekste. Cambridge'i ülikooli raamatukogu teatel on oluline hulk materjale sajandeid vanades köidetes ning mõned neist raamatutest vajavad kiiresti konserveerimist, enne kui digiteerimisprotsess saab alata.

Retseptid sisaldavad mitmeid tavalisi koostisosi, aga ka küsitavamaid komponente, eriti loomadelt pärinevaid, teatas raamatukogu. Mõned ravimid sisaldavad tuvi väljaheiteid, rebase kopse ja angerjarasva. Üks podagra ravimeetod hõlmab surnud kutsika kõhuõõne täitmist tigude ja salveiga, selle praadimist tulel ja sulatatud rasva kasutamist salvi valmistamiseks. Teine podagra ravi soovitab öökulli soolamist ja küpsetamist seni, kuni selle saab pulbriks jahvatada. Seejärel segada pulber rammusa kuldirasvaga, et saada salv. Silma hallkae ravis juhendatakse lugejat segama jänese sapipõit meega, enne kui seda kolme ööd järjest linnusulega silma määrida. 

Projekti juhendav doktor James Freeman rääkis The Guardianile: «Need retseptid tuletavad meelde keskaegse elu valu ja ebakindlust enne tänapäevaseid antibiootikume, antiseptikume ja valuvaigisteid.»

Käsikirjad viitavad kohutavatele vaevustele ja vigastustele, mis keskaegseid inimesi vaevasid – näiteks kuidas teha kindlaks, kas kolju on pärast relva lööki murdunud.

Freeman ütles: «Iga retsepti taga peitub inimlik lugu: kogemused haigusest ja valust, aga ka soov elada ja olla terve.»

Käsikirjade spetsialist usub, et kõige liigutavamad on need abinõud, mis räägivad keskaegsete inimeste lootustest või traagilistest pettumustest: kuidas panna mees ja naine lapsi saama või saada teada, kas beebiootel naine kannab poega või tütart. 

Projekt sai teoks tänu Wellcome Trusti 500 000 naela suurusele rahastamisele. Kõrge eraldusvõimega digitaalsed pildid, üksikasjalikud kirjeldused ja täisteksti transkriptsioonid tehakse Cambridge'i digitaalraamatukogus veebis vabalt kättesaadavaks, avades need kogud teadlastele üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles