6 lopsakat suvelõpuraamatut lastele, kes tahavad ahnelt põnevaid lugusid neelata

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Sume suveaeg veereb paratamatult sügise suunas. Ka siis kui koolikohustused ja rutiin peale tulevad, on tore kätte võtta mõni raamat, mis on sama rikkalik ja köitev kui suvelõpu lopsakus. Lastele mõeldud tõlkeraamatute valikust leiavad meeldiva kaaslase nii fantaasiasõbrad kui ajaloo- ja loodushuvilised, nii nalja kui seiklusi hindavad lugejad. Mis muud kui suveandidest osa saama!

Kirsten Boie, «Suvi Sommerbys».
Kirsten Boie, «Suvi Sommerbys». Foto: Raamat

1. «Suvi Sommerbys»

Kirsten Boie

Illustreerinud Verena Körting

Tõlkinud Õie Ristioja

Kirjastus Vesta

2022

12-aastase Martha ema satub välisreisil õnnetusse, mistõttu isa peab lapsed – Marthal on ka kaks venda – vanaema hoolde viima ja ise emale toeks sõitma. Kuna aga peresidemed on katkenud ja lapsed pole kaugel saarel elavat vanaema aastaid näinud, pole nad olukorrast vaimustunud. Pikapeale aga selgub, et elu külmana tunduva vanaema seltsis ilma internetiühenduse ja linlike mugavusteta võib siiski põnev ja elamisväärne olla, kui sellele ainult võimalus anda.

***

Nat Amoore, «Heade vempude jõud».
Nat Amoore, «Heade vempude jõud». Foto: Raamat

2. «Heade vempude jõud»

Nat Amoore

Tõlkinud Hels Kure

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Casey, Cookie ja Zeke tunnevad, et laste arvamust ei võeta kuulda. Et siiski oma seisukohad teatavaks teha, tuleb tähelepanu iseendalt sõnumile tõmmata. Selleks loovad lapsed ühingu Rohelised Herned ja korraldavad anonüümseid vempe, mis ei lase täiskasvanuil nende muredelt pilku eemale pöörata. See on raamat kõigile neile, keda köidab huumor, salasepitsused ja keskkonnateemad.

***

Eugene Yelchin, «Geenius laua all. Lapsepõlv raudse eesriide taga».
Eugene Yelchin, «Geenius laua all. Lapsepõlv raudse eesriide taga». Foto: Raamat

3. «Geenius laua all»

Eugene Yelchin

Tõlkinud Eve Laur

Kirjastus Pegasus

2022

Jevgeni lapsepõlv möödub Nõukogude Liidu «viljakates» tingimustes. Tema pere – ema, isa, vend ja vanaema – elavad ühiskorteri ühes toas, jagades tualetti ja kööki võhivõõrastega. Olgu aga olud kui karmid tahes, unistused ja kunst aitavad vastu pidada. Jevgeni vanem vend näeb spordis võimalust laia maailma pääseda, ema leiab lohutust balletiakadeemias õpetades, isa luulest. Jevgeni kireks on aga joonistamine, millega ta tegeleb õhtuti, kui tema välivoodi söögilaua alla paigutatakse. See on humoorikas jutustus, mis lisaks ajalooteadmistele pakub võimalust mõtiskleda ka tõsisematel teemadel.

***

R. J. Palacio, «Poni».
R. J. Palacio, «Poni». Foto: Raamat

4. «Poni»

R. J. Palacio 

Tõlkinud Kaidi Saavan

Kirjastus Hea Lugu

2022

12-aastane Silas elab koos leiutajast isaga keset tühermaad. Tema ema on surnud, kui poiss veel väike oli. Ühel ööl ärkab Silas lärmi peale ja näeb, kuidas ratsanikud ta isa kaasa viivad. Hoolimata isa keelust, otsustab poiss teda otsima minna, seda enam kui ta näeb metsa serval poni, kes teda reisil kanda võiks. Silas on hirmunud ja tal on raske end pidevalt ületada, kuid õnneks tunneb ta tuge sõbrast Mittenwoolist. Mis sellest, et teised teda ei näe.

***

Ida Tufte Michelsen, «Alma Freng ja päikesepüüdjad».
Ida Tufte Michelsen, «Alma Freng ja päikesepüüdjad». Foto: Raamat

5. «Alma Freng ja päikesepüüdjad»

Ida Tufte Michelsen

Tõlkinud Sigrid Tooming

Kirjastus Rahva Raamat

2022

Alma Freng elab koos isaga, kes oma töö tõttu on sunnitud pidevalt kolima. Kui nad siis taaskord uude kohta end sisse seavad, saabub külaline, kes ütleb end olevat tüdruku vanaema. Isa keelab Almal naisega igasugused kontaktid, kuid Alma ei suuda keelust kinni pidada. Peagi saab ta vanaemalt teada, et on päikesepüüdja ja tal on olulisi võimeid ja kohustusi, millest isa on püüdnud teda eemal hoida.

***

Jurga Vilė ja Lina Itagaki, Siberi haiku
Jurga Vilė ja Lina Itagaki, Siberi haiku Foto: Raamatukaas

«Siberi haiku»

Jurga Vilė 

Illustreerinud Lina Itagaki

Kirjastus Draakon ja Kuu

2022

Algiukase pere elab Leedus imekena elu – neil on mesilased, jõukas talu ja ühtehoidev pere. Siis aga saabuvad püssimehed ja algab karm tee Siberisse. Kuidas jääda ellu niivõrd rasketes oludes? Mis pakuks tuge hingele ega kustutaks lootust, et kunagi taas kodumaale jõudmine on võimalik? Kirjaniku isa lapsepõlvemälestustel tuginev «Siberi haiku» on kaasahaarav ja emotsionaalne lugemine ajaloohuvilistele ja koomiksisõpradele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles