Saaremaal saab näha sajanditaguste kooliõpikute rändinstallatsiooni

Raamatuportaal
Copy
Teadmistepuu.
Teadmistepuu. Foto: Liina Luhats-Ulman

2. septembril kell 14.00 avatakse Kuressaares Saare Maakonna Keskraamatukogus keskkonnasõbralik rändinstallatsioon 19. sajandi kooliõpikutest. Rahvusraamatukogu harulduste kogu põhjal valminud installatsioon «Looduse nõud ja jõud. Inimene ja loodus algupärases eesti kooliõpikus» jääb Saaremaal avatuks 1. oktoobrini ning seejärel algab rännak

«Inimese ja looduse suhe on läbi aegade olnud üks paeluvaid, põnevaid, aga ka valusaid teemasid, seda eriti tänapäeval. Kuidas aga mõtestasid inimese ja looduse suhet 19. sajandi eesti kooliõpikute autorid Carl Robert Jakobson, Ado Grenzstein ja Juhan Kunder – sellest kõneleb installatsioon, mille tarkusepäeva järel avame Kuressaare kesklinnas armsas ja hubases Saare Maakonna Keskraamatukogus,» kõneles rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

Rahvusraamatukogu harulduste ja vanaraamatute kogu põhjal valminud installatsioon ühendab keskkonnateadliku mõtteviisi ja looduse 19. sajandi elutarkuste ja õpetustega ning on loodud olemasolevaid materjale taas- ja uuskasutades.

«Arusaam loodusest ja keskkonnahoiust, mis enam kui sada aastat tagasi kirjutatud õpikutest vastu vaatab, on mõjus ja aktuaalne ka tänapäevase kliima- ja keskkonnakriisi kontekstis. Seadsime eesmärgiks olla ka teostuselt keskkonnasäästlikud ning esitada sõnumit viisil, mis kõnetaks tänapäeva inimest,» sõnas seade üks autoritest Rene Mäe.

Installatsiooni idee autorid ja teostajad on rahvusraamatukogu humanitaaria ja kunstide nõunik Rene Mäe ja graafiline disainer Maria Muuk, arhitektuurse lahenduse autorid Kaarel Kuusk ja Päär Keedus, originaalillustratsioonide autor Mark Antonius Puhkan, tootja Valge Kuup ja trükimaterjalid on valminud koostöös trükikojaga Labora. Projekti on toetanud Räpina paberivabrik.

Installatsioon «Looduse nõud ja jõud. Inimene ja loodus algupärases eesti kooliõpikus» kuulub raamatukogude aasta programmi ning jõuab Eesti raamatukogudesse kogu eesoleva kooliaasta vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles