Sinijärv soovitab: üks parimaid raamatuid, mis lugejaradari alt ilmumisaegu läbi vurises

Raamatuportaal
Copy
Eesti arheoloog, arhitektuuriloolane ja muinsuskaitsetegelane Jaan Tamm.
Eesti arheoloog, arhitektuuriloolane ja muinsuskaitsetegelane Jaan Tamm. Foto: Erakogu

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Jaan Tamme teost «101 Eesti kindlust ja kaitserajatist».

Jaan Tamm, «101 Eesti kindlust ja kaitserajatist».
Jaan Tamm, «101 Eesti kindlust ja kaitserajatist». Foto: Raamat

See on üks tunamineva aasta ilmunud raamat, millega ma varem polnud kohtunud ning seda rõõmsam olen praeguse kokkusaamise üle. 101-sarja olen kunagi varemgi soovitanud ning väheste eranditega võib teda jätkuvalt soovituskõlbulikuks pidada. Jaan Tamme raamatu soovisin soovituseks siiski kerge kuudekihi alt välja kiskuda. Et sujutada inimesi raamatukogudesse (poodides ei pruugi leiduda enam). Kogudes leidub, uskuge mind, ma tean.

Suvi lõpeb, lumi tuleb, mattub maastik, ootama hakkame kevadet uut. Mil taas tohib vallidele tõusta vaatamaks ajalikke kihistusi ja ajulikke nihestusi ja inimlikke nahistusi, mis kokku moodustavad meie loo. Inimene on omavahel möllanud ja madistanud ja tapnud ja töllanud kogu oma olemasolu vältel. Mingeid märke on sest maha jäänud. Nood 101, mis isand Tamm välja valis ja kirja pani, tasub võimaluse korral läbi jalutada igal seitsmel juhul. Kui vanaajaulaelu ja uueajailuelu suhestamise asjus vähegi huvi on. Kohtadel käimine annab keha- ja kõhutunnet, vaimlist vaibi ja tegelikkuse teadmist. Kohtadel käia olles neist lugenuna on juba teine tase. Võib tekkida tahtmine lugeda lähemalt ja külastada sagedamini.

Minu jaoks üks parimaid raamatuid, mis lugejaradari alt ilmumisaegu läbi vurises, ent mille ülesleidmise üle väga rõõmus olen. Lugemisvara, mis võib silmad särama panna paljudel noortel ja sestap tarvilik ka õpsidele. Puhas tarkus ja teadmiste hakatis, kutsub kodumaad omamaks uurima!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles