Piret Jaaks esitleb Draama festivalil näidendiraamatut

BNS
Copy
Piret Jaaks lavastuse «Ilusad inimesed» proovis.
Piret Jaaks lavastuse «Ilusad inimesed» proovis. Foto: Gabriela Liivamägi/Tartu Uus Teater

Kirjanik Piret Jaaks esitleb kolmapäeva õhtul Tartu Uue Teatri väikses saalis Draama festivali raames näidendiraamatut «Sireenid ja teisi näidendeid».

«Sireenid ja teisi näidendeid» koondab kokku Jaaksi kümne aasta jooksul kirjutatud olulisemad teosed, mis on pälvinud tunnustusi nii Eesti Teatri Agentuuri näidendivõistlustel kui ka Eesti Teatri Aastaauhindadel. Näidendeid iseloomustavad ühiskondlikult kõnekad teemad, ootamatud kohtumised ja maagiline realism.

Piret Jaaks ütles näidendikogumiku väljaandmise kohta, et usub, et kõik, kes praegu näidendeid raamatuna välja annavad teevad seda suure missioonitundega, et näidend leiaks võrdväärse koha muu ilukirjanduse kõrval. «Näidend kaob ajaloost nagu liiv sõrmede vahelt koos teatrilavastusega, kui see repertuaarist maha läheb. Raamat on aga võimalus seda haruldast, kuid paljusid inimesi puudutanud osa Eesti teatri- ja kirjanduskultuurist jäädvustada,» rääkis ta.

Raamatust saab lugeda valikut Jaaksi enam kui paarikümne lavateksti seast. Näiteks leiab sellest tema debüütnäidendi «Näha roosat elevanti», mida on esitatud nii Saksamaal, Valgevenes kui ka Soomes. Samuti on kogumikus näidendid «Sireenid» ja «Siirderiitujad», mis mõlemad pälvisid näidendivõistlusel auhinna. Raamatust leiab ka näidendi «Öökuninganna», mis jutustab salapärasest ooperilauljast ja poeetilise armastusloo «Aasta pärast».

Teos sisaldab ka kroonikat, milles on ära toodud kõik teatritegijad, kes on näidenditega seotult Eestis ja välislavadel üles astunud.

Raamatule on teinud fantaasiarikkad kujundused kunstnik Marge Nelk ja selle on toimetanud Eesti Draamateatri pikaaegne kirjandusala juhataja Ene Paaver. Välja andis kirjastus Fraas.

Piret Jaaks on üks mitmekülgsemaid Eesti näitekirjanikke. Ta tõusis esile 2011. aastal, kui võitis oma näidendiga «Näha roosat elevanti» Eesti Teatri Agentuuri näidendivõistluse. Näidend tõlgiti peagi kaheksasse keelde. Tema loomingut on esitatud teatrites nagu Eesti Draamateater, Ugala, Vaba Lava, Kanuti Gildi SAAL, NUKUteater jt. Jaaks on kirjutanud ka novelli- ja lasteraamatuid ning ta on teleseriaali «EnsV – Eesti, nüüd siis vabariik» üks stsenariste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles