Kaplinski ja Õnnepalu kirjavahetus sai kaante vahele

Raamatuportaal
Copy
Jaan Kaplinski.
Jaan Kaplinski. Foto: Toomas Kalve

Ilmus raamat «Kirjad», mis koondab endas Tõnu Õnnepalu ja Jaan Kaplinski kirjavahetust.

«See kirjavahetus sai alguse raamatu «Vaimu paik» kirjutatud intervjuust-eessõnast. Kui see tehtud sai, pani Jaan Kaplinski ette, et võiks ju veelgi kirjutada ning neist kirjadest ehk kunagi ka omaette raamatu teha. Nii kestiski see jutuajamine kirja teel peaaegu kuni Jaan Kaplinski lahkumiseni – 2020. aasta detsembrist järgmise aasta juulini,» selgitab Õnnepalu, kuidas materjal raamatu jaoks tekkis.

Tõnu Õnnepalu ja Jaan Kaplinski «Kirjad».
Tõnu Õnnepalu ja Jaan Kaplinski «Kirjad». Foto: Raamat

Kaplinski ütleb ühes oma kirjas, et kirjanduses meeldibki talle kõige enam see, mida võib nimetada intelligentseks lobisemiseks: «Võibolla selline intelligentne lobisemine on ka midagi, mis meil aitab elumere laenetel uppumata ulpida ja ehk neil laenetel kõndidagi, nagu mõned seda olevat teinud.»

See «lobisemine» on antud tandemi puhul muidugi väga tuumakas – on parasjagu vaimset tulevärki, kus püssirohtu kokku ei hoita ja kus vajadusel teineteisele ka säravalt oponeeritakse. See on avatus ja lähedus kõrgeimas astmes, teemadeks surm, elu ja kõik sinna juurde kuuluv. Selliseid kirju saabki vahetada ilmselt vaid korra elus. Väga isiklikud küsimused põimuvad neis läkitustes ümbritseva maailma suurte teemadega. Palju on juttu loodusest, aga ka religioonist, kirjandusest, keelest, ajaloost.

«Tõnu Õnnepalu on Kaplinskile väga hea vaimupartner, teineteisele ollakse kaks võrdset hingehoidjat. Üha rahutumas maailmas pakub raamatu rahulik, vaatlev iseloom suurt rõõmu ja hingekosutust,» kommenteerib tandemit raamatu väljaandja Jaan Tootsen.

Raamatu toimetaja on Tõnis Tootsen, kujundaja Peeter Laurits, väljaandja Aadam ja pojad.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles